Ostavite pušenje, izvor: Pixabay.com

Broj obolelih od karcinoma pluća u Srbiji u porastu

Nemar vlasti u borbi protiv raka

Hronika01.08.2017. 13:54h 13:54h

Srbija i dalje ne nudi osiguranicima najnovije terapije i lekove

Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po broju novoobolelih od karcinoma pluća.
Karcinom pluća je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svetu i najčešća maligna bolest kod muškaraca, posle karcinoma prostate, saopštilo je Respiratorno udruženje Srbije.
Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto, a od raka pluća u proseku godišnje oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.
Profesor dr Dragana Jovanović kaže da prevencijom i ranom dijagnostikom možemo da smanjimo sumornu statistiku, a pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena.
Ostaje nejasno zašto Vlada poziva na ranu prevenciju, a da pri tom u ministarstvu znaju koliko dugo građani čekaju pregled na magnetnoj rezonanci i drugim tipovima uređaja pomoću kojih je moguće rano otkrivanje ovog i drugih oblika karcinoma. Ova vlada, prethodne vlade, ali i vlade u kojoj je učestvovala sadašnja opozicija su bile ili nesposobne ili korumpirane da sprovedu nabavku magnetnih rezonanci za domove zdravlja, kao i da zaposle stručnu radnu snagu koja bi danonoćno radila na prevenciji i spašavanju života građana, a posebno najmlađih.
"Iz tog razloga želimo da ukažemo da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo da preveniramo ako prestanemo da pušimo", naglasila je Jovanović.
Za poslednjih 15 godina situacija je drastično promenjena pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije.
Dragana Jovanović se nada da će ta grupa lekova, kao i drugi lekovi, uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za pacijente Srbije.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti