Sociolog Jovo Bakić smatra da je pobuna jedino rešenje protiv partokratije

BAKIĆ: Da se digne kuka i motika

Živimo u sistemu u kojem sirotinja kreditira bogate

Sociolog i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Jovo Bakić, prokomentarisao je aktulenu situaciju u zemlji u Espreso intervjuu nedelje.

Koje je rešenje, po vašem mišljenju, za stranačko zapošljavanje u Srbiji?

– Rešenje je kuka i motika. Treba svaki svoga zgrabiti subašu i odrubiti mu glavu, to je rešenje. Jednostavno vi imate jedan lopovski sistem gde stranački paraziti parazitiraju na društvenom telu, dakle ti paraziti moraju da se odstrane. Da bi se to desilo mora čitav politički sistem u prah i pepeo da se pretvori, a određeni političari treba da robijaju više decenija.

Da li u Srbiji postoji diktatura ili biste vlast Aleksandra Vučića okarakterisali drugačije?

– To je autoritarna vlast, diktatura je nešto drugo. U diktaturi nemate višestranački sistem, tako da ovo je autoritarna vlast gde se on trudi da razbije opoziciju da je svede na neku vrstu forme bez stvarnog sadržaja.

Da li su izbori u Srbiji bili fer?

– Izbori nisu bili pošteni. Ne možete imati fer izbore ako novinari ne rade svoj posao kako treba. S druge strane, stanje opozicije je očajno, opozicija se ne može nadati nikakvom uspehu dokle god su ljudi koji ne uživaju poverenje značajnog dela javnosti na čelu, tu prvenstveno mislim na Dragana Šutanovca i Zorana Živkovića.

Radnici u Srbiji su u sve lošijem položaju. Gde leži odgovornost države i kako komentarišete navode premijera da će štrajkovi u Fijatu i Goši oterati investitore?

– Ti navodi su u najmanju ruku bezobrazni. Ti radnici su najmanje plaćeni radnici Fijata u svetu i u tom smislu Fijat će otići ukoliko nađe neko bolje mesto ili ukoliko zaključi da mu se više ne isplati da radi u Srbiji. Ova Vlada brani interese stranih investitora umesto interesa građana Srbije. Ta Vlada nije naša Vlada. To je Vlada Fijata, Hestila, različitih investitora Jure koji ovde dođu, i onda pazite, mi kao sirotinja finansiramo njihov dolazak jer plaćamo svako radno mesto koje se tamo otvori, a onda oni zapošljavaju naše građane koje plaćaju ispod svake mere. I na taj način jednostavno sirotinja kreditira bogate, to je sistem u kojem mi živimo i to je sistem koji je ova Vlada stvorila.

Izvor: espreso.rs

Category
Option
Type
Author