izvor: Damir Nikšić

Jugoslovenske paralele

DAMIR NIKŠIĆ: Multikulturalizam je odraz nečiste evropske desničarske savesti

Kolumna23.09.2017. 12:27h 12:27h

Multikulturalizam i multietničnost nema nikakve veze sa ljevicom. Ljevica podrazumijeva jedinstveno, pravedno i nadasve revolucionarno društvo jednakih

Paradoks multikulturalizma kao ljevičarske, progresivne ideje leži u tome što multikulturalizam podrazumijeva koegzistenciju kultura koje moraju ostati to što jesu da se ne bi vremenom stopile u jedno novo kosmopolitsko društvo. Znači kulture se na silu ne smiju mijenjati jer moraju održati multikulturalni status quo tzv. "multikulturalnog društva".

To znači da se su tradicionalizam i konzervativizam ohrabreni i poželjni kao osnovne sile unutar svake od tih kultura što, zauzvrat, rezultira izostankom svakog progresa.
Po čemu je onda tako konzervativna ideja koja isključuje svaku dijalektiku - ljevičarska i progresivna? Prije će biti da inspiriše i upućuje na etno i kleronacionalizam, na izolaciju svake grupe ponaosob što vodi eventualnom raspadu društva, a to je stara desničarska boljka Evrope kojoj možemo trenutno svjedočiti i u BH društvenom eksperimentu.

Multikulturalizam i multietničnost nema nikakve veze sa ljevicom. Ljevica podrazumijeva jedinstveno, pravedno i nadasve revolucionarno društvo jednakih koji su u slavu ravolucije, napretka i novog društvenog poretka, novog društva i novog svijeta - raskinuli sa tradicijom i bivšim feudalnim, rodovskim ili robovlasničkim uređenjem i običajima.

Ljevica zahtjeva od svakog da bude građanin svijeta, humanista, internacionalista, kosmopolita, a ne idetitarijanac.
Ljevica zahtijeva od pojedinca da napreduje preko granica i ograničenja svoje države, naroda, kulture, mentaliteta i jezika, da postane veći od toga, da postane internacionalista, humanista, svjetski čovjek, kosmopolita, da se predaje velikoj ideji i poznaje po širini i velikoj gesti, po djelu i djelovanju na razini čovječanstva, a ne da tone u tijesni, nazadni i sitničavi partikularizam i identarijanizam.
Kulturni, etnički, vjerski i rasni identiteti pripadaju desnici.

Zato je evropski "nazor" multikulturalizam više odraz i eho nečiste evropske desničarske savjesti nego što ga možemo smatrati originalnom idejom ili rezultatom istinske lijeve progresivne misli.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti