izvor: pixabay.com, Nicolas Raymond, flickr

Dan koji je potresao svet

DANAS JE 100 GODINA VELIKE OKTOBARSKE REVOLUCIJE! Vlast naroda a ne bogataša je besmrtna politička ideja (VIDEO)

Kolumna07.11.2017. 11:36h 15:02h

Plotunom sa Aurore 7. novembra 1917. godine koji je označio napad na Zimski dvorac otpočela je Oktobarska revolucija. Idućeg dana je vlast prešla na Sovjet radnika, seljaka i vojnika. Crvena zastava sa srpom i čekićem zavijorila se nad prvom narodnom drža

Sedmog oktobra 1917. godine, u 21 čas i 45 minuta plotun sa oklopne krstarice Aurora bio je signal boljševičkoj crvenoj gardi da napadne Zimski dvorac. Tog celog dana je crvena garda zauzimala ustanove u Petrogradu. Napad na zimski dvorac, često dramatično umetnički ovekovečen žestokim borbama, je u stvarnosti protekao mnogo jednostavnije. Crvena garda je nailazila na malo ili nimalo otpora, a posada kozaka, koja je čuvala dvorac, se ubrzo predala.

Padom Zimskog dvorca, Drugi sveruski kongres sovjeta predstavnika radnika i vojnika, koji je počeo istog dana, usvojio je većinom glasova odluku da vlast pređe na Sovjet radnika, vojnika i seljaka i time podržao i ratifikovao revoluciju.

Desno krilo socijalista i menjševici nisu podržali ovu odluku, tvrdeći da je Sovjet nelegalno preuzeo vlast, pa su napustili Sovjet pre nego što je usvojena ova odluka.

Na izlasku im je Lav Trocki rekao: "Vi ste jadni izolovani pojedinci. Vi ste gubitnici. Vaša uloga je odigrana. Idite tamo gde pripadate od sada - u kantu istorije."

Idućeg dana, Sovjet je izabrao narodne komesare kao osnov za izvršnu vlast, i usvojio Dekret o zemlji, Dekret o miru, ratifikovao akcije seljaka koji su širom Rusije zauzimali privatno zemljište i podelili ga između sebe, i usvojio grb i crvenu zastavu Sovjetskog saveza sa srpom i čekićem.

Tako je počela Velika oktobarska socijalistička revolucija koja je materijalno, politički i društveno zaostalo Rusko carstvo transformisala u svetsku političku i naučnu super silu. Posledice borbe za radnička prava i radničku vlast su se u decenijama koje dolaze osetile svuda u svetu, a položaj radničke klase, i običnih siromašnih ljudi širom planete počeo značajno da se popravlja.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti