izvor: STML, flickr

Pobeda ili pad

GODIŠNJICA MILOŠEVIĆEVOG PADA! Stranke DOS-a slagale u svakom slovu Ugovora sa narodom

Kolumna24.09.2017. 12:21h 12:31h

Predizborni tekst "Ugovor sa narodom" je deset obećanja koje DOS a ni sve pojedinačne stranke koje su ga činile nisu sprovele. Umesto da poprave društvo one su ga sunovratile u mračan ambis

Danas se navršava 17 godina od kada je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice.

Na tim izborima za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a Vojislav Koštunica sa 2.470.304 (50,24 odsto) glasa. Milošević je osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila ozbiljnim sukobima i nasiljem.

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Ogorčeni, verujući u promene rigidnog kriminalizovanog sistema kao i u obećanja koja je opozicija dala u kampanji "Ugovor sa narodom" građani su u stotinama hiljada izašli na ulice gradova u Srbiji, osvojili parlament SR Jugoslavije, Radio-Televiziju Srbije, policijske stanice i druge institucije. Milošević je pao. Opozicija je postala vlast.

A šta su to tačno obećale opozicione stranke?

Da li je, posle 17 godina, bilo šta iz "ugovora sa narodom" ispunjeno?

UGOVOR SA NARODOM

PRVO: Usvojićemo deklaraciju o hitnim pripremama za donošenje novog ustava, radi otklanjanja postojećeg ustavnog haosa.
 
NISU ISPUNILI. Ustav Republike Srbije je donet tek u septembru-oktobru 2006. godine. Iste godine, ali u maju, Crna Gora je izglasala na referendumu nezavisnost, čime je državna zajednica Srbije i Crne Gore prestala da postoji.
Ustav iz 2006. godine je iznuđen ustav, izlaskom Crne Gore iz zajedničke države.

DRUGO: Donećemo rezoluciju kojom se ukida sadašnja ekonomska i politička blokada Crne Gore, a najviši državni organi obavezuju se da odmah otpočnu razgovore s legitimnim izabranim rukovodstvom Crne Gore o karakteru i funkcijama buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore.
 
NISU ISPUNILI. Zajednička državna zajednica je prestala da postoji, što jasno pokazuje da su umesto o državotvornosti, bivši članovi DOSa više vodili računa o sopstvenim političkim i privrednim mahinacijama.

TREĆE: Obavezujemo buduću vladu da odmah podnese program konkretnih mera Savetu bezbednosti UN, kojim bi se omogućila dosledna primena Rezolucije 1244 o Kosovu, očuvao teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, garantovalo pravo na miran i siguran život, i podstakla njegova integracija u institucije zemlje.
 
NISU ISPUNILI. O primeni rezolucije 1244 od njenog donošenja do danas nije bilo nikakvog ozbiljnijeg govora. Teritorijalni integritet države je zanemaren, ogromni nemiri Albanaca na Kosovu sa karakterom pogroma dogodili su se 2004. godine. Današnja vlast nije promenila taj kurs.

ČETVRTO: Donećemo zakon kojim ćemo smanjiti broj ministarstava barem za trećinu, ukinuti sva ministarska mesta bez portfelja i ograničiti broj potpredsednika na najviše tri.

NISU ISPUNILI. Ministarska mesta su tokom godina postajala predmet raskusurivanja i koalicionih sporazuma, a ucenjivački kapacitet je postao željeno oružje svim strankama. Primer za to su istovremeno postojanje "ministarstva finansija" i "ministarstva ekonomije" kao i "ministarstvo za kapitalne investicije".

PETO: Donećemo zakon kojim se svim poslanicima i članovima vlade zabranjuje gomilanje funkcija tokom mandata. Članovima vlade tokom mandata biće izričito zabranjeno da tokom mandata upravljaju privrednim organizacijama.

NISU ISPUNILI. Sedenje po upravnim odborima javnih preduzeća, gomilanje funkcija, politizacija i partizacija državnih administrativnih struktura je u Srbiji dostigla neslućene razmere. 

ŠESTO: Nova vlada će se obavezati da u roku od sto dana stavi na uvid nadležnim skupštinskim odborima sva tajna policijska dosijea.
 
NISU ISPUNILI. Da je ovo kojim slučajem urađeno, odbori bi, zbog prirode samih dosijea, morali da izađu u javnost. Građani Srbije nikada nisu saznali ništa vezano za političku kontrolu policije i za ličnosti koje su služile u policijskom obaveštajnom aparatu.

SEDMO: Svi članovi vlade i narodni poslanici biće obavezani da objave detaljan pregled svog imovinskog stanja i stanja članova svoje prodice, na dan stupanja na dužnost.

NISU ISPUNILI. Čak i uvođenjem agencije za borbu protiv korupcije, političari su namestili situaciju da ona bude potpuno impotentna. Njihova kontrola nad pravosudnim sistemom je dovoljna da ih, čak i kada su otkriveni, sačuva od bilo kakvih posledica. 

OSMO: Od Narodne skupštine Republike Srbije zahtevamo da odmah obustavi primenu onih zakona koji proizvode ogromnu društvenu štetu Srbiji i njenim građanima.

NISU ISPUNILI. Umesto toga, godinama su zloupotrebljavali narodnu skupštinu da donose zakone koji su poslužili da se otme, privatizuje, otuđi i opljačka društvena i privatna imovina svih građana u Srbiji.

DEVETO: Odabraćemo jednu renomiranu, nezavisnu revizorsku kuću da izvrši reviziju budžeta i obavi temeljan pregled finansijskog poslovanja skupštine i vlade tokom prethodnih mandata.

NISU ISPUNILI. Lustracija nikada nije sprovedena. Niko iz prethodnih režima nije odgovarao za ikakvu ljudsku ili materijalnu štetu učinjenu građanima Srbije i Jugoslavije.
Umesto toga, dve najozbiljnije partije DS i DSS su, paktirale sa SPS-om, a Demokratska stranka je čak išla i dotle da potpiše "istorijsko pomirenje".

DESETO: Skupština će formirati nezavisnu komisiju eksperata koja će preispitati i obnarodovati sve relevantne dokumente, audio i video zapise koje je sadašnja vlast držala u tajnosti, a odnose se na vođenje unutrašnje i spoljne politike Srbije i Jugoslavije u periodu 1987-2000.

NISU ISPUNILI. Kao i pod devet. Nisu sproveli lustraciju, a građane su uskratili za sve pomenute informacije.

Ivan Điković / Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti