izvor: wikimedia commons

Bez kompromisa

KO JE BIO AFRIČKI ČE GEVARA? Tomas Sankara revolucionar iz zemlje uspravnih ljudi

Kolumna17.10.2017. 11:57h 12:02h

Snagom sopstvenog rada, narod Burkine Faso je u svega nekoliko godina socijalističke revolucije uspeo da postigne mnogo.

Veliki revolucionar 20. veka, poznat i kao ”afrički Čegevara”, socijalista Tomas Sankara ubijen je 1987. godine.

Tomas Isidor Noel Sankara je rođen 1949. a ubijen 1987.  Bio je harizmatični levičarski vođa i predsednik Gornje Volte koju je preimenovao u Burkina Faso, što znači „zemlja poštenih (uspravnih) ljudi“, u periodu od 1983. do 1987. Kao Panafrikanac borio se za ujedinjenu Afriku, a zbog sličnosti sa Ernestom Če Gevarom prozvan je „Crnim afričkim Če Gevarom“. Inspirisan kubanskom revolucijom, Sankara je postao primer mogućnosti uspešnog izvođenja revolucije u jednoj od najsiromašnijih zemalja sveta.

U toku revolucije protiv konzervativnih vladalaca Burkine Faso, Blez Kompaore postaje blizak prijatelj i saborac Sankare. Nakon preuzimanja vlasti, Sankara je poveo zemlju u niz uspešnih reformi. Na početku 1984. Tomas je ukinuo plaćanje taksi seoskim načelnicima i prinudni rad. Usledila je nacionalizacija zemljišta i mineralnog bogatstva.

Do kraja godine je vakcinisano 2.5 miliona dece protiv meningitisa, žute groznice i malih boginja. Uvedeno je besplatno glasanje. Najviši vojni i civilni službenici odrekli su se jedne plate, a ostali zaposleni pola plate kako bi se pokrenuli programi za socijalni razvoj zemlje. Pokrenut je veliki projekat u kome su se izgradile brojne kuće, i posadilo 10 miliona stabala kako bi se sprečilo širenje Sahare početkom 1985. Sprovedena je agrarna reforma zahvaljujući kojoj se proizvodnja žita udvostručila. Počela je izgradnja železnice i puteva, i sprovođen plan da svako selo ima apoteku i školu, koju su gradili sami seljaci.

Svu pomoć MMF-a, Svetske banke i drugih stranih organizacija, Tomas Sankara je odbio. Ubijen je 1987., po naređenju Bleza Kompaora iza koga je stajala Francuska.

Razlog zašto su tačno označene godine u ovom tekstu nije zato da bi se stekao utisak klasične priče sa časova istorije, već zato da bi se videlo koliko je malo godina potrebno da jedna vrlo siromašna zemlja drastično napreduje, bez lažnih obećanja i stranih kredita i investicija.

Piše: Danilo Đurđević, Preuzeto sa sajta organizacije Narodni front.

Kalašnjikov u grbu

Zanimljivo je da su između 1984. i 1987. na grbu Burkine Faso stajali ukršteni kalašnjikov AK47 i motika, koji su aludirali na srp i čekić. Na lenti u dnu grba pisalo je "Otadžbina ili smrt - mi ćemo pobediti" a u vrhu grba je bila crvena zvezda petokraka.  Grb je ukinut, ali postoji još jedna država koja na zastavi i grbu ima kalašnjikov, a to je Mozambik. Na grbu i zastavi Mozambika, kao i na starom grbu Burkine Faso, stoje ukršteni motika i kalašnjikov, takođe sa zvezdom petokrakom u vrhu grba.

Gvatemala i Mozambik su jedine zemlje na svetu na čijim zastavama stoji vatreno oružje.
 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti