izvor: Kyle McDonald, flickr

Priče iz kombi kolektiva

NISMO MI OSTARILI! NAMA SU UKRALI ŽIVOT!

Kolumna13.02.2018. 14:46h 15:04h

Kako nam "dobro" ide u Srbiji, ljubav je jedino bogatstvo koje naša deca mogu da imaju. A i to im otimaju kao što su nama oteli tolike godine. Zato i odlaze.  Preostaje vam da koristite skajp. Ako niste savladali skajp, kako ćete sutra da gledate unučiće?

Uglavnom ustajem rano pa pijem kafu dok ne progledam. Setim se tu i tamo svoje pokojne svekrve koja je ustajala kukajući. Na pitanje "Šta je, kevo?" uvek je odgovarala "Sve me bole!" Možeš misliti - sve. Nisam tada razumela kako sve može da boli. Bila sam mlada, kovala planove, i nisam mogla ni da zamislim da će da dođu i takve godine u kojima "sve bole".

Tada je svaka godina trajala u nedogled. Nisu se ovako nizale, kao perle, što bi rekao Bajaga, i odbrojavale kao udarci sekundare na starinskom zidnom satu. Možda su OVI i u pravu što ne uklone novogodišnju rasvetu u Beogradu. Za čas će da stigne 2019!

Došlo i moje vreme! Sve više primećujem kako posmatram žene svoje dobi i žene sa kojima putujem rano ovim našim kombijem. Premeravamo, kradom, jedna drugu. Jače je to od nas. Nije u pitanju lepota, to smo prevazišle. Više je to koliko se kojoj čita vreme na  licu, koliko koja izgleda starije ili mlađe nego što zaista jeste. Računamo koliko koja ima do penzije, ako ih ne ukinu kada dođe naš red. Kriza srednjih godina, reklo bi se. Vreme kada se osvrneš unazad, sagledavaš sopstveni život, sve pobede i poraze. Tada ulaziš u polemiku sa samim sobom. "Eh da sam ono onomad uradila ne bi to sada ovako bilo."

Moja bi mati rekla "Da pas nije srao uhvatio bi zeca!"

Sednem ti tako ja na klupu i posmatram svoj život, kao da gledam slučajnog prolaznika. Ostario mi je životić, ali se ja se još nekako držim. Dok sam lupila dlanom o dlan, proletelo je vreme, od prvih najlonki sam za čas stigla do bolnih tabana. Od zelene senke do kreme za podočnjake, od držanja za ruke sa prvim dečkom do hvatanja za gelender. Od onoga kada jedva čekam da počne leto pa da se ufuram u novi kostim do ovoga danas kada se pogledam na nekoj fotografiji i pomislim - "Ko je bre ova sa ovim viškom kilograma? Ja? Ma, daj!"

Znam da se u glavama svih žena mog socijalnog statusa, radničkog porekla, ponekad mota ona misao, sve bi bilo bolje da imam više para! Znale bi mi da uložimo u sebe, a sigurno ne bi preterivale kao što to rade ove sa ustima kao da su ljubile peglu. Mi bi se "uglancale" tek toliko da malo speremo tragove života sa umornih lica.

Ipak, ono što bi me zaista zateglo i učinilo mlađom i srećnijom je sreća moje dece. Da najzad nađu pristojan posao od kojeg mogu da žive, da nađu dobre devojke koje mati nije naučila da je brak iz ljubavi promašaj. A kako nam "dobro" ide u ovoj zemlji, ljubav je ovoj mojoj muškoj deci najveće bogatstvo koje mogu da ponude. Sve što sam ih naučila, kao majka i udovica, je da budu vredni i pošteni, skromni i da vole.  I kada su besni kažu da je bolje da ih ništa nisam učila.

Iste dileme i razgovore vode i moji saputnici sa svojom decom. Iste misli im se motaju po glavi. Iste rečenice izgovaramo. "Uči, da ne budeš radnik kao ja!" I isti su im i odgovori. Već ih znate. Eno, pun tržni centar butika u kojima rade fakultetski obrazovani! Šta mi vredi diploma kada će plata da bude kao kod "gazde", - 40 hiljada.

Da li Pera beše završio faks i dalje vuče gajbe? (Dođe da im ispričam onu urbanu bajku o sinu jednog političara koji se obogatio tegleći te iste gajbe!) Jedino o čemu sanjaju je pasoš i dan kada ćemo da ih ispratimo dok odlaze na zapad. Neko se dosetio pa aerodrom nazvao ZID PLAČA. Ništa, dragi moji, sve što vam preostaje je da učite kako se koristi skajp i razni slični programi. Ako to niste savladali, kako ćete sutra da gledate unučiće.

Tako kada slušam naše male i kratke ispovesti tokom vožnje, čini mi se da ni deset plastičnih operacija neće obrisati te bore sa čela i između obrva. Kada rešimo jedan problem - kao po pravilu nastaje drugi. To ti je kao ona priča sa kućnim aparatima, ili svi rade, ili istovremeno pregore tri. Provereno!

Dakle. ako već ne možete da rešite sve probleme, bar izbegavajte ogledala! Nije Ruška Jakić glupa. Navežbala na vreme ono "Dobro jutro, lepotice!"

Pre nego što je izgubila dobar vid.

Snežana Pančevarić
Komentari

Najvažnije vesti