Foto Pixabay

Eko katastrofa

OVO JE UZROK RAKA U SRBIJI! NATO nas je ubio PIRALENOM

Kolumna20.09.2017. 16:21h 18:01h

Piralen je ekstremno kancerogena susptanca, izaziva genetske mutacije, direktno ulazi u DNK i RNK. Prirodno je neuništiv i nerazgradiv, i kada dospe u zemlju ostavlja neotklonjive posledice.

Po propisima o upravljanju otpadnim uljima, sve bi trebalo da bude cakum-pakum, ali, ulje često završava u rekama i potocima, prolazeći kroz kanalizaciju ili zemlju u koju je prosipaju neodgovorni. Mnogi koriste ulje kao gorivo za ogrev, premazuju krovove, koru voćki da "zaštite" od štetočina i slično.
Ipak, akumulatori, otpadno ulje i filteri godinama završavaju u životnoj sredini.
Iako postoji zakon o odlaganju ulja, on često nameće dodatni trošak firmama, pogotovo onima u centralnoj Srbiji. Način da se ovo predupredi je možda i subvencionisana kupovina ulja u cilju proizvodnje biodizela.

Ipak, sve to nije toliko opasno, kao jedno, veoma specifično mineralno ulje, oko kojeg se, na kratko, podigla prašina 1999. godine, u mesecima posle NATO bombardovanja. Radi se o piralenskom ulju koje se, između ostalog, koristilo u transformatorima kakve je u upotrebi imala domaća elektro-energetska mreža.

Tokom NATO vazdušnih napada oštećeni su brojni transformatori ali i cisterna piralenskog ulja, koja je do kraja 1999. izazivala polemike i strah. Javnosti se tada obratio ministar za zaštitu životne sredine Branislav Blažić, koji je prvi odigrao "aflatoksinski gambit" i izjavio da piralen nije opasan, i da će, "ako treba to da dokaže", da popije čašu piralena u TV prenosu. Stručna javnost je ismejala tu, kako su je tada nazvali, samoubilačku izjavu.

Ipak, tu nije bio kraj incidentima u kojima je piralen uspeo da zagadi životnu sredinu. Pre pet godina je ustanovljeno da je u krugu livnice Ralja a.d. iz Ralje došlo do izlivanja te kancerogene materije u zemlju iz 36 buradi u ukupnoj količini od 7.200 tona. Gradske službe, opština i republičke službe dobacivali su se ovim vrućim krompirom, ali dekontaminacija nije sprovedena, a ostatak od 4.000 tona piralena ostao je i dalje bez strogog nadzora.

Ali, šta je piralen?

Piralen spada u red najvećih ekoloških problema na ovim prostorima, a u Evropi tokovi tog toksičnog ulja kontrolišu se kao putevi droge. To kancerogeno ulje u količini od samo jednog litra zagađuje milijardu kubnih litara vode. Piralen je ekstremno kancerogena supstanca, izaziva genetske mutacije, direktno ulazi u DNK i RNK. Prirodno je neuništiv i nerazgradiv, i kada dospe u zemlju ostavlja neotklonjive posledice. Uništava se veštački, na temperaturi od 1.700 stepeni, a tom prilikom se oslobađaju fozgen i difozgen, koji pripadaju grupi strašnih bojnih otrova.

Toksičnost piralena se povezuje sa štetnim reproduktivnim i imunološkim efektom, zatim toksičnim efektom na jetru, kožu, digestivni trakt, štitnu žlezdu, a ponekad bubrege i centralni i periferni nervni sistem. Dakle, zdravstveno najugroženiji su mlada ženska populacija, bebe, deca, posebno adolescenti, trudnice, dojilje i rekonvalescenti. Piralensko ulje čini smeša različitih izomera, odnosno 209 kongerena, koji imaju teratogeno, mutageno i kancerogeno dejstvo. Zato je piralen deklarisan kao opasan otrov, koji je izbačen iz upotrebe 1977. godine.

To su u svom izveštaju o ekološkim posledicama bombardovanja Jugoslavije podvukli stručnjaci Regionalnog centra za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu (REC). U istom izveštaju stoji da se u Srbiji, usled bombardovanja više trafo-stanica, piralen koji služi za njihovo rashlađivanje izlio u nedozvoljenim i veoma opasnim količinama, naročito u Boru i Kragujevcu. Prilikom bombardovanja trafo-stanice u okolini Beograda izlilo se 150 tona specijalnog ulja u sistem kanala, i REC navodi da su nadležni organi sedam dana skupljali ulje sa površine reke, ali da je postignut samo delimičan uspeh.

„Elektroprivreda Srbije" će kroz trogodišnji projekat zaštite životne sredine zameniti svu opremu koja sadrži otrovno piralensko ulje i na bezbedan način ukloniti zagađenje iz okoline. Time EPS štiti zdravlje stanovnika Srbije i ispunjava obaveze prema državi i EU. Prvi dekontaminirani transformator trebalo bi da se vrati u pogon već do kraja aprila ove godine, saopštio je prošle godine Saša Maletić, rukovodilac tog projekta u JP EPS.

Voleli bi da znamo na koji način se odlaže piralen, budući da je upravo u toku proces zamene piralena i dekontaminacije opreme koja ga sadrži?

U medijima se gotovo dve decenije čuju gromoglasni povici kako je osiromašeni uranijum glavni uzrok raka. Pri tom, osiromašeni uranijum je težak i zagađuje samo malu površinu koju stručnjaci mogu lako da očiste. Piralen je, jednom kad dospe u prirodu, praktično neuništiv, lakše se kreće kroz prirodu, i neizbežno, putujući kroz lanac ishrane, završava u čoveku. NATO nas je bukvalno ubio "na odloženo", gađajući trafo-stanice širom Srbije, ali, vlasti, koliko god da ih je bilo, o tome ćute, i iz godine u godinu nas sve više približavaju članstvu u tom agresivnom i osvajačkom savezu.

A vlasti su deceniju ipo ćutale i gurale ovu užasnu činjenicu pod tepih.

Izvori:

Vreme.com, Piralen, zataškivanje panike

staklenozvono.rs, Piralen van upotrebe

ekologija.rs, Piralen za doručak

miteco.rs, Saša Miletić JP Elektroprivreda Srbije

 

 

Ivan Điković / Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti