izvor: Bosifest press kit

Počinje Bosifest

FILMSKI FESTIVAL OSOBA SA INVALIDITETOM POČINJE 10. OKTOBRA! Bosifest u amfiteatru Sava centra

Kultura06.10.2017. 13:31h 13:31h

Do 12. oktobra publika će imati priliku da pogleda ukupno 18 filmova po izboru selektora Gorana Radovanovića, 10 u takmičarskom i 8 u revijalnom delu programa.

Osmi Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom - "Bosifest" počeće u utorak, 10. oktobra, u "Amfiteatru" Sava Centra.

Otvaranju će prisustvovati i gosti festivala autor filma "Poslušaj tišinu" Nino Doliasvili iz Gruzije, autorka filma "Danijel" Anastazja Dabroska iz Poljske, autorka filma "U drugom svetu" Ana Bedinska iz Holandije i koautorka filma "Kada bih mogla da biram" Mirjana Isakov.

Prvi na programu je dugometražni dokumentarac "Normalni autistični film" u kojem češki dokumentarista Miroslav Janek jedinstvenom autorskom vizijom izaziva publiku da jednom zasvagda prestane da doživljava autizam kao medicinsku dijagnozu i da pokuša da je shvati kao fascinantan način razmišljanja, koji je često teško dešifrovati.

Do 12. oktobra publika će imati priliku da pogleda ukupno 18 filmova po izboru selektora Gorana Radovanovića, 10 u takmičarskom i 8 u revijalnom delu programa.

Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji, a prvog festivalskog dana biće i svetska pretpremijera izraelskog dokumentarca "Moj brat heroj" (režija: Yonatan Nir, Enosh Cašel), koji prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje.

Na programu je i domaći kratki film "Kada bih mogla da biram", koji se bavi životnom pričom Marine Obradović, dvadesetčetvorogodišnjakinje iz sela Gložan blizu Novog Sada, koja, kako ona uvek kaže, ne boluje već ima cerebralnu paralizu.

Žiri ovogodišnjeg "Bosifesta" u sastavu: reditelj Predrag Gaga Antonijević, direktor Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović i glumica Anica Dobra, dodeliće Gran pri za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

U pratećem programu biće organizovana konferencija "Pokreni promenu" sa predavanjima o temama "Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom", "Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom", "Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju", "Kultura, tolerancija, različitost".

Borba
Komentari

Najvažnije vesti