izvor: facebook.com

Komandant i filozof

GODIŠNJICA ROĐENJA KOČE POPOVIĆA 14. MARTA U ISTORIJSKOM ARHIVU BEOGRADA

Kultura12.03.2018. 16:46h 16:52h

Udruženje Španski borci 1936-1939 organizuje obeležavanje 110 godina od rođenja Koče Popovića 14. marta u 15 časova, u Istorijskom arhivu Beograda.

Udruženje Španski borci 1936-1939 organizuje obeležavanje 110 godina od rođenja Koče Popovića 14. marta u 15 časova, u Istorijskom arhivu Beograda.

kup će da otvori Slobodan Mandić, iz Istorijskog arhiva, a o Koči Popoviću će govoriti Zdenko Duplančić, borac prve proleterske brigade i Latinka Perović, istoričarka.

Uz razgovor o Koči, biće prikazani i autentični istorijski video zapisi i fotografije, glumci Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković i Nikola Živanović će da obogate program igrom a muzički program izvodi Aleksandar Lukić - Luka.

Filozof, nadrealista, omiljeni general i narodni heroj Jugoslavije

Konstantin Koča Popović (1908.-1992.) je bio je srpski i jugoslovenski komunista, filozof, pesnik nadrealista, učesnik Španskog građanskog rata, Aprilskog rata i legendarni komandant prve proleterske brigade tokom Narodnooslobodilačke borbe, ministar spoljnih poslova i narodni heroj Jugoslavije. U periodu od 1948. do 1953. godine obavljao je funkciju načelnika Generalštaba JNA, od 1953. do 1965. godine funkciju Saveznog sekretara inostranih poslova SFRJ, a od 1966. do 1967. godine funkciju Potpredsednika SFRJ. Jedan je od osnivača FK Partizan iz Beograda.

Od svoje rane mladosti usvojio je marksistički pogled na svet i pružao podršku radničkom pokretu, iako je poticao iz bogate buržoaske porodice. U vojsci je zbog toga bio proganjan od strane monarhističkog režima. General Koča Popović je završio školu rezervnih artiljerijskih oficira Vojske Kraljevine Jugoslavije u Sarajevu 1927. godine, a iste godine proizveden je u čin rezervnog artiljerijskog potporučnika. U Komunističku partiju Jugoslavije primljen je 1933. godine, posle čega je još intenzivnije nastavio svoju revolucionarnu delatnost, zbog čega je stalno bio izložen progonima policije, a više puta je bio i hapšen.

Pred raspad Jugoslavije, Koča je o režimu Slobodana Miloševića izjavio sledeće: 

"Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj istoriji."

Koča je umro 1992. godine. Živeo je dovoljno dugo da vidi kako sinovi i unuci uništavaju državu i sva dostignuća za koja se u ratu i miru borila njegova generacija. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

A o naslovima u kojima ga prečesto nazivaju "legendarnim komandantom" Koča je svojevremeno rekao ovo:

"Vređa me što su me još za života poslali u legendu. Ni Tito nije legenda. Legenda se postaje tek ako preživiš 500 godina posle smrti."

 

 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti