Radomir Stančić: Kvadrakrst

Koncept i performans Radomira Stančića u Gete institutu

Izložba rizik i avantura u Beogradu

Kultura06.09.2017. 15:05h 15:05h

U Goethe-Instututu će biti izložen beli „Kvadratkrst“ (1989. g), segment multiplikovanog istog rada koji se istovremeno postavlja u prostor u više varijanti

Prema umetnikovim rečima, osnovna komponenta njegovog rada je da reaguje na prvu „sirovu“ ideju i da u realizaciji ostaje pri njoj – a to je rizik. To znači da je njegov atelje njegova glava – umetnik zamisli rad, prikupi ono što mi je potrebno (trnje, puževe kućice, bokserski ring i organizuje bokserske mečeve u okviru toga rada itd), a da prethodno to nigde nije isprobao. Tako i njemu samom njegove izložbe budu iznenađenje. A rizik je istovremeno i avantura – u nekim radovima umtenik je gazio bos po slomljenom staklu, jahao konja u galopu i sl.

U Goethe-Instututu će biti izložen beli „Kvadratkrst“ (1989. g), segment multiplikovanog istog rada koji se istovremeno postavlja u prostor u više varijanti. Sastavni deo rada su i zid i pod. Rad se osvrće na Kazimira Maljeviča.
 
Radomir Stančić je studirao na Likovnoj akademiji u Veneciji (1981-84.) u klasi Emilija Vedove i Umetničkoj akademiji u Diseldorfu (1984-89.) u klasi  Gotarda Graubnera do 1986. U klasi Dejvida Rabinoviča završio je postdiplomske studije (Meisterschüler). Izlagao je u galerijama i muzejima kod nas i u inostranstvu. Bavio se i organizovanjem međunarodnih izložbi – „River Art“ (Stara barutana, 1995.) kao autor izložbe i „Einfluss“ (Menhengladbah, 1998.) kao koautor i  suorganizator izložbe.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti