izvor: Vladimir, flickr

Rok legenda

NOVI ALBUM VLATKA STEFANOVSKOG PRIPREMAN 20 GODINA U GLAVI I DUŠI

Kultura13.02.2018. 17:11h 17:11h

Posebnu zanimljivost u procesu nastajanja albuma "Mother tongue" čini vreme u kojem je on nastao, a to su, kaže, bila samo četiri dana. Kuvao sam taj album u svoj glavi i svojoj duši skoro 20 godina, kaže Stefanovski

Snimio sam najintimniji album do sada trudeći se da napravim atmosferu u kojoj se publici obraćam neposredno "na uvce", kazao je majstor gitare Vlatko Stefanovski najavljujući svoj koncert 2. aprila u beogradskom Kolarcu na kojem će promovisati novi album "Mother tongue".

Slavni gitarista je istakao da je album "Mother tongue" snimio u minimalnim tehničkim uslovima.

"Primenio sam apsolutni muzički minimalizam: jedan čovek, jedna gitara i jedan mikrofon. Pored svih napada koje doživljavamo na naša čula u doba tehnološke revolucije, sve je manje vremena za neku vrstu meditacije, introspekciju, za promišljanje o suštini našeg boravka na ovom i ovakvom svetu...Uglavnom se bavimo obavljanjem tehničkih "zadataka" i zato sam ovim albumom hteo da se oduprem ekpanziji tehnologije i mašinama koje zapravo sve više slušamo u modernoj muzičkoj produkciji" kazao je Stefanovski.

Poznati muzičar smatra da publika danas umesto muzike sve više sluša produkcijske trikove.

"Posle različitih muzičkih i kreativnih iskustava u životu, saradnje sa big bendovima, rok i fjužn grupama, sa kamernim orkestrima...zaslužio sam da se na intiman način obratim svojoj publici", kaže Stefanovski.

Posebna zanimljivost u procesu nastajanja albuma "Mother tongue" čini vreme u kojem je on nastao, a to su, kaže, bila samo četiri dana.

"To zvuči prozaično, ali kuvao sam taj album u svoj glavi i svojoj duši skoro 20 godina. Na neki način nikada nije bilo vreme za takav album...Ili nisam imao dobru gitaru, ili nisam bi u formi, zadovoljan kako sviram, ili sam čekao da sazri neka tema koju sam planirao da snimim..." Kaže da nije mali izazov da se pojavi gitarista sam pred publikom, a posebno pred mikrofonom u muzičkom studiju.

"Kada uključiš dugme za snimanje zvuka, odmah se prebaciš u drugačiju mentalnu disciplinu. To crveno "record" uvek opominje da morate da svirate najbolje što umete. Temu "Bistra voda" sam snimio iz prvog pokušaja. Jednostavno znao sam da je ok", kazao je Stefanovski.

Nekadašnji gitarista legendarne grupe "Leb i Sol" kaže da je virtruoznost ponovljiva i da zato ne voli kada tim epitetom časte njegovo sviranje.

"Nisam ja najbrži, niti najbolji gitarista na svetu, ali se borim da iz svog istrumenta izvučem magiju, a kod publike proizvedem neku vrstu hipnoze. Naravno u domenu umetničkog standarda, a ne u domenu psihijatrijskih okvira. Ko hipnotiše publiku ima blagoslov muzičkih bogova. Zato uporno vežbam i tražim nova rešenja u muzici", kazao je Stefanovski.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti