Naslovna strana knjige, foto: Albatros Plus

Najnovija knjiga iz kolekcije "Kineska kultura" u izdanju Albatros Plus

Sažeta istorija kineske književnosti

Kultura14.08.2017. 16:35h 16:35h

Autorka ove studije Li Ccuenju predaje kinesku modernu književnost i objavila je više od 40 naučnih radova

U okviru kolekcije "Kineska kultura" u 10 knjiga koju je objavila u srpskom prevodu izdavačka "Albatros plus" štampana je i sažeta verzija kineske književnosti autorke Li Čuenju, profesorke na Filološkoim fakultetu Pekinškog univerziteta, a u prevodu Anđelke Cvijić.
Autorka se postarala da predstavi najznačajnije pravce, pisce, pojave u rasponu od 3000 godina koliko traje kineska književnost, čiji je pisac Mo Jen postao prvi kineski dobitnik Nobelove nagrade 2012. godine Stara kineska književnost imala je važno i posebno mesto u društvu i bez poznavanja najvažnijih dela nije se moglo dobiti mesto u državnoj službi, a carski sistem ispita bazirao se na književnim standardima koji su direktno uticali na književnost kasnijih vremena.
U različitim istorijskim fazama stari kineski literarni žanrovi kao što su pesme, eseji, romani i drame postepeno su se usavršavali i sazrevali dajući svetskoj književnboj riznici brojne veličanstvene klasike.
Autorka ove studije Li Ccuenju, koja predaje kinesku modernu književnost i objavila je više od 40 naučnih radova, predavala je i na Odeljenju za strane jezika na američkoj vojnoj akademiji Vest point i bila zadužina za kulturnu razmenu sa Japano Singapurom, Tajvanom Nakaom i drugim zemaljama u reginu.
Knjiga je bogato ilustrovana slikama koje su krasile neke knjige u raznim periodima.

 

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti