Zbirka priča "Velike radosti i velike tuge", izvor: delfi.rs

Zbirka priča Avgustina Kupše u izdanju Partizanske knjige

Velike radosti i velike tuge

Kultura28.07.2017. 16:35h 16:35h

Zbirka priča je bila u užem izboru za najbolju knjigu objavljenu u Rumuniji 2014. godine

Izdavačka kuća "Partizanska knjiga" objavila je zbirku priča "Velike radosti i velike tuge" rumunskog autora Avgustina Kupše, saopštio je ovaj izdavač.

Nova knjiga objavljena je u ediciji "Tekstopolis", a njen autor 37-godišnjišni Kupša piše pored kratkih priča, romane i scenarija.

Prema rečima prevodioca Srđana Srdića "knjiga "Velike radosti i velike tuge" našla se u užem izboru za najbolju knjigu objavljenu u Rumuniji 2014. godine" Kako je ocenio Srdić " Kupšina knjiga je knjiga „osame i kontemplacije", tuga je u njoj prisutnija, ali pojedinačne radosti sprečavaju krajnje životno osujećenje njenih junaka" "U razmerama radosti i tuga, tuge vode kao kvalitet naizgled prisutniji i utvrdeniji. Ipak, dok tuga u knjizi zadobija skoro pa citavu ontologiju, radosti su uvek pojedinacne, iskricavije, ipak vidljive i prisutne", konstatovao je Srdić.

On priznaje da se radi o dirljioj i tihoj knjizi koja je dobro polazište i za predstavu o jednoj nama žalosno nepoznatoj knjjiževnosti, koja s tako bolnom lakoćom postaje naša, kao divni, netraženi partner koji je sve vreme strpljivo cekao na nas.

Kupše diplomirao merdicinu i specijalizivao psihijatriju u Bukureštu koji je svoj debitantski roman objavio 2006 kada je počeo da piše i prvi scenario.

Najpoznatiji je u inoistranstvu kao pisac krarkih priča jer su neke prevedene na vise jezika i uvrštene u antologije

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti