izvor: Valter brani Sarajevo, insert, youtube

Legendarni glumac umro u 80. godini života

ZBOGOM SMOKI: Preminuo Ljubiša Samardžić

Kultura09.09.2017. 00:03h 00:10h

Poznati glumac je imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveneo stanje poslednjih nekoliko dana je bilo izuzetno loše

Preminuo je Ljubiša Samardžić, preneo je Kurir večeras oko 23.30 časova.

Ljubiša je u decembru prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveneo stanje poslednjih nekoliko dana je bilo izuzetno loše. Bolest se, na žalost, pogoršala zbog leukemije od koje je bolovao duže vreme.

Rođen je u 19. novembra u Skoplju u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje. Studirao je na pravnom fakutetu, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Filmski debi ima u Igrama na skelama. Pažnju kritike privlači već sledećom ulogom šarmantnog nespretnjakovića u „Prekobrojnoj“ (1962) B. Bauera, a ugled učvršćuje 1963. filmovima „Peščani zamak“ B. Hladnik, „Dani“ Aleksandra Petrovića i „Desant na Drvar“ F. Hadžića. Za film „Jutro“, gde tumači lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji.

Nagradu Gran pri u Nišu dobio je za ulogu u filmu Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“ 1969. Godine. 

Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u partizanskim filmovima poput "Valter brani Sarajevo", "Partizanska eskadrila", "Doktor Mladen", "Sutjeska", "Boško Buha" i komedijama, ali, u novije vreme, i u delima društvene problematike: „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Smrt gospodina Goluže“, „Život je lep“, „Kuća pored pruge“ i dr... 

Od svih jugoslovenskih glumaca najčešće je nagrađivan na pulskom festivalu.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine. Legat je predstavljen javnosti 27. februara 2016. godine.

Njegova publika, svi koji su živeli i odrastali uz njegove filmove ga nikada neće zaboraviti.

Zbogom Smoki.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti