Trulo bogatstvo

RUS KUPIO NAJSKUPLJU SLIKU NA SVETU! Leonardov Spasilac sveta prodat za 450 miliona dolara

Kultura16.11.2017. 18:40h 18:43h

Slika sa originalnim nazivom "Savlator mundi" je jedna od petnaestak za koje je pouzdano utvrđeno da su rad Leonarda da Vinčija i jedina koja je bila u privatnom posedu, preneo je AP.

Slika proslavljenog renesansnog majstora Leonarda da Vinčija "Spasilac sveta" prodata je danas na aukciju u Njujorku za 450 miliona dolara, čime je postala najskuplje umetničko delo ikada.

Slika sa originalnim nazivom "Savlator mundi" je jedna od petnaestak za koje je pouzdano utvrđeno da su rad Leonarda da Vinčija i jedina koja je bila u privatnom posedu, preneo je AP.

Najskuplje umetničko delo prodato na aukciji do sada je bila slika Pabla Pikasa "Žene iz Alžira", za koju je pre dve godine plaćeno 179 miliona dolara, dok u privatnoj prodaji rekord drži slika Vilijema de Koninga "Razmena", koja je u septembru 2015. godine dostigle cenu od 300 miliona dolara.

Početna cena na današnjoj aukcija u "Kristiju" bila je 75 miliona dolara, a nadmetanje je trajalo 19 minuta. Kada je data ponuda od 300 miliona svi prisutni u galeriji počeli su da aplaudiraju, a ovacije su usledile kada je voditelj aukcije zaključio da je slika prodata za 400 miliona dolara.

Kupca, koji je ostao anoniman, Leonardov Isus koštao je još 50 miliona dolara, koliko je iznosila provizija "Kristija".

Prvi poznati vlasnik slike bio je engleski kralj Čarls Prvi, a potom se zna da ju je 1900. godine kupio jedan engleski kolekcionar. U to vreme se smatralo da delo nije Leonardovo, već da ga je naslikao neko od njegovih učenika.

Pre 12 godina sliku je za 8.445 evra kupio jedan konzorcijum dilera umetničkih dela i tada je nepobitno dokazano da je autor Leonardo da Vinči.

Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev je "Spasioca sveta" kupio 2013. godine za 127,5 miliona dolara, da bi za sliku danas dobio 400 miliona.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti