izvor: Viktor Lazic

Muzej knjige

NAJMANJE KNJIGE NA SVETU U BEOGRADU - Zbirka Nataše Ršumović POKLONJENA ADLIGATU

Kultura27.11.2017. 17:08h 17:08h

Kolekcija koju Udruženje poseduje je jedna od najvećih te vrste u Evropi, ima više od 3.500 minijaturnih publikacija

Poznati pisac za decu Ljubivoje Ršumović, jedan od osnivača i član Upravnog odbora Udruženja Adligat u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, poklonio je ovom Udruženju kolekciju minijaturnih knjiga koje je njegova supruga, pokojna Nataša Ršumović, sakupljala godinama.

Uz kolekciju koju Udruženje već poseduje, formirana je jedna od najvećih takvih specijalizovanih celina u Evropi, pravi mini muzej minijaturne knjige sa više od 3.500 majušnih publikacija, koja nosi ime „Zbirka Nataše Ršumović“.

Književnik Ljubivoje Ršumović došao je da lično, sa sinom, rediteljem i scenaristom Vukom Ršumovićem i njegovom suprugom Anom, knjige svečano poređa na police. Same police su ručni rad i takođe su jedinstvene u svetu, urađene prema veličini i obliku knjiga.

U fondu ove zbirke nalazi se najmanja cela štampana knjiga na svetu, veličine tri i po milimetra, koju izdaje Gutenbergov muzej u Majncu.

Ovom prilikom Ljubivoje Ršumović je predsedniku Adligata, Viktoru Laziću, uručio neverovatan poklon: dva primerka njegove knjige „Vesti iz nesvesti“, koja je odštampana povodom tridesetogodišnjice Ršumovog rada davne 1988. godine. Drugi primerak, umesto odštampanih stranica, sadrži Ršumov rukopis! Više od sto šezdeset štampanih stranica knjige veliki pesnik je svojom rukom prepisao na više od dve stotine strana rukopisa u znak uvažavanja i ljubavi prema Adligatu i Viktoru Laziću, po Ršumovoj posveti „pravom pobedniku u teškoj borbi za odbranu knjige!“. Ršumovu rukupisnu knjigu su ilustrovali njegovi unuci, Vid i Nađa.

„Zamolio sam Ršuma da za Adligat prepiše svojom rukom pesmu 'Deset ljutih gusara'. To je svakako jedna od najlepših pesama srpske poezije za decu, ali i jedna od mojih omiljenih pesama, koju su mi roditelji skoro svaku noć čitali pred spavanje kada sam bio dete", kaže Viktor Lazić. "Međutim, trud koji je Ršum uložio u ovih dvesta i nešto ispisanih stranica knjige koja počinje upravo tom pesmom, ne govori samo o našem odnosu i projektu Adligatovih muzeja, već i o velikom pesniku u najboljem mogućem svetlu. Veliki Ršum posvećeno je radio čak tri meseca na ovom čudu, koje će se sada nalaziti u stalnoj postavci našeg muzeja. Tako smo, na često pitanje posetilaca, koje knjige su nama koji stvaramo Adligat najdraže, upravo dobili još jedan odgovor! Dan kada mi je Ršum ovu rukopisnu knjigu posvećenu meni, ali namenjenu muzeju, predao u ruke, pamtiću do kraja života i sasvim sigurno prepričavati deci i unucima kao jedan od najsrećnijih dana u životu.“ 

 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti