Izvor: Inicijativa Krov nad glavom

SKANDAL

ČOVEKA IZBACUJU IZ STANA ZBOG DUGA OD 4 HILJADE EVRA! Krov nad glavom danas u odbrani

Vesti27.12.2017. 13:41h 13:41h

Iz Združene akcije "Krov nad glavom" kažu da vlasnika pokušavaju da isele zbog bankarskog duga od 480.000 dinara i dodaju da je sud već po ubrzanoj proceduri prodao stan u kojem je do sada živeo.

Kordon policije blokirao je ulaz u zgradu u Ulici 22. oktobra u Opštini Zemun, gde je u toku prinudno iseljenje Saše Bubnjevića zbog duga od 480.000 dinara, javio je reporter N1.

Iz Združene akcije "Krov nad glavom" kažu da vlasnika pokušavaju da isele zbog bankarskog duga od 480.000 dinara i dodaju da je sud već po ubrzanoj proceduri prodao stan u kojem je do sada živeo.

Ispred zgrade u Zemunu u toku je protest oko 20 građana okupljenih oko te inicijative, koji pokušavaju da spreče iseljenje.

Policija legitimiše prisutne, pa je tako legitimisala i reportere televizije N1.

Kako su na Fejsbuku napisali članovi inicijative, stan je prodat po ubrzanoj proceduri na licitaciji pod sumnjivim okolnostima, po ceni od 5.100.000 dinara (42.500 evra), znatno nižoj od tržišne vrednosti stana od 55 kvadrata, a, kako kažu, "čak i ova cena je deset puta veća od vrednosti Sašinog duga prema EFG banci, čime je grubo prekršeno načelo srazmere iz člana 56. Zakona o izvršenju i obezbeđenju".

Taj član kaže da je "javni izvršitelj dužan da prilikom izbora sredstva i predmeta izvršenja radi namirenja novčanog potraživanja vodi računa o srazmeri između visine obaveze izvršnog dužnika i sredstva i vrednosti predmeta izvršenja".

"6. decembra smo uspeli da sprečimo iseljenje Saše Bubnjevića iz njegovog stana u Zemunu, nakon čega mu je rečeno da će dobiti šansu da izmiri dug zbog koga je stan prodat. Međutim, državne institucije očigledno nemaju efektivne mehanizme da zaštite građane od zelenašenja.

Moramo se braniti sami", naveli su iz Inicijative.

Kako su rekli, sud nije dozvolio Bubnjeviću da plati dug EFG banci u iznosu od 480.000 dinara.

"Prema rečima sudije, izbacivanje čoveka na ulicu u sred zime zbog zelenaškog duga je 'završena stvar'", dodaje se u saopštenju na Fejsbuku.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti