Aleksandar Milošević, predsednik sindikata pravda i bivši radnici Knjaza ispred Vlade Srbije, izvor: borba.rs

Predsednik sindikata Pravda

KO STOJI IZA TIHOG GENOCIDA U ARANĐELOVCU?

Vesti31.01.2018. 13:11h 13:11h

Svi su izgledi da su pregovori između bivših radnika Knjaza i tog preduzeća propali i da će obespravljeni pravdu morati da potraže u protestu i anti-brend kampanji

U Aranđelovcu ovih dana ključa. Oko 150 porodica bivših radnika Knjaz Miloš AD se organizovalo i okupilo oko sindikata Pravda u cilju zaustavljanja pravosudne torture koja se nad njima sprovodi od 2011. godine kada su na nezakonit način proglašeni tehnološkim viškom. Ovi postupci su godinama unazad služili za zastrašivanje radnika, sudija i lokalne zajednice, a kulminirali su nedavno kada je Knjaz preko izvršitelja krenuo u naplatu svojih astronomskih troškova.

Aranđelovčani su organizovali protest upozorenja koji je za ishod imao pregovore sa novim menadžmentom Knjaza.

Na žalost, pregovori su propali, jer je novi menadžment, kako su sami rekli, svestan grešaka prethodnog ali i da ima informaciju da će presude u svim preostalim postupcima biti u njihovu korist. Drugim rečima u svojoj bahatosti oni više nisu svesni ni šta pred kim pričaju. Odakle takva informacija i samouverenost menadžera u Knjazu. Da li su i pravosuđe privatizovali a da mi to ne znamo?

Najslikovitiji primer ovog TIHOG GENOCIDA je porodica našeg kolege Miloša Reljića, oca sedmoro dece. Poznati proizvođać vode i sokova je Miloša, oca sedmoro dece, nezakonito otpustio, a sad potražuje oko pola miliona dinara na ime troškova spora koji je po Zakonu trebalo da bude okončan u roku od šest meseci.

Naša je pretpostavka da je u pitanju odmazda zbog članka objavljenog u Blicu 2014. godine. Naime, i tada su radnici dve nedelje protestvovali u Aranđelovcu, a Miloš je skupio hrabrost da da izjavu. Postvlja se pitanje da li mi uopšte imamo posla sa normalnim osobama, i da li uopšte postoji trunka svesti i straha od mogućih posledica.

Iz istorije smo učili da je prilikom streljanja đaka u Kragujevcu jedan nemački vojnik bacio pušku i stao pored njih. U slučaju radnika iz Aranđelovca je to bio sudija Gligor Sforcan koji je veliki broj prvostepenih presuda doneo u korist radnika i u obrazloženju istih istakao dvocifren broj nezakonitosti. Naravno, ubrzo je uklonjen ali će ostati upamćen kao sudija koji nije ustuknuo pred ekonomskim fašizmom.

Radnici ne odustaju od borbe i svoja saznanja i dokaze će da proslede nadležnom Tužilaštvu za organizovani kriminal i u organizaciji sindikata Pravda 20.02.2018. godine, stupiće u štrajk glađu, u Beogradu ispred institucija koje smatraju odgovornim za situaciju u kojoj se nalaze

Sam štrajk će biti deo kampanje sindikata Pravda, Međunarodne federacije sindikata (WFTU čiji je sindikat Pravda član ) i Međunarodnog komiteta za radnička prava (CWI) - KNJAZ MILOŠ NIJE NAŠ PONOS.
 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti