izvor: Jedimentat44, flickr

72 godine u ratu

ŠINZO ABE: MIROVNI SPORAZUM REŠAVAĆEMO PUTIN I JA

Svet07.02.2018. 10:27h 10:28h

Da li će spor oko Kurilskih ostrva, na koja i Rusija i Japan tvrde da polažu pravo i ovog puta da odloži potpisivanje mirovnog sporazuma na koji čekaju pune 72 godine?

Japanski premijer Šinzo Abe danas je izjavio da će, zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, okončati nerazrešeno pitanje mirovnog sporazuma između Rusije i Japana, javlja Tas s.

"Situacija u kojoj Rusija i Japan već 72 godine nemaju mirovni sporazum još od kraja (Drugog svetskog) rata je abnormalna. Ja i predsednik (Vladimir) Putin ćemo okončati ovaj problem koji postoji tokom čitavog posleratnog perioda", rekao je Abe na mitingu za vraćanje Kurilskih ostrva koje Japan smatra svojom teritorijom, prenosi Tas s.

On je tokom mitinga najavio i posetu Rusiji.

"Ako situacija bude pogodna, posetiću Rusiju u maju i tokom razgovora na najvišem nivou, izneću pitanje mirovnog sporazuma", rekao je Abe.

Rusija i Japan pregovaraju o potpisivanju mirovnog sporazuma od polovine prošlog veka.

Glavni izazov za ovo je, kako navodi ruska agencija, pitanje suvereniteta nad južnim Kurilskim ostrvima.

Po završetku Drugog svetskog rata, Kurilska ostrva je zauzela Crvena armija i pripojila ih Sovjetskom savezu, ali vlasništvo nad ostrvima Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai je pitanje oko kojeg se spore Japan i Rusija.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je više puta saopštilo da je ruski suverenitet nad tim ostrvima izvan sumnje, podseća agencija.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti