izvor: Krov nad glavom

Strahota

PORODICA MAURER ŽRTVA VELIKE PREVARE: OTIMAJU IM STAN

Vesti08.02.2018. 12:08h 12:31h

Umesto da zaštiti poštene gradane, država štiti prevarante i bankarski kapital, a usled pravne tehnikalije, Maurerovi mogu da izgube stan. Porodici ostaje solidarnost prijatelja, komšija ali i pokreta i grupa koje se bore za drugačije društvo.

Članovi porodice Maurer proživaljavaju pakao od kako su postali žrtve prevare zbog koje mogu da ostanu bez stana. Prevaranti su iskoristili to što vlasnici stana nisu uknjižili svoj stan u katastar, pa su falsifikovali dokumenta prethodnog vlasnika stana, na njegovo ime podigli kredit kod Eurobanke, i kao zalog upisali stan porodice Maurer. Maurerovi nisu ni znali da su pod hipotekom, sve dok klupko nije počelo da se razmotava.

Eurobanka je u početku pokrenula tužbu protiv počinioca prevare, ali ju je kasnije, pod nerazjašnjenim okolnostima, povukla. Tužilaštvo je zatim obustavilo proces. Umesto da goni prevarante, iz samo njima znanih razloga, ljudi iz Eurobanke su počeli da gone porodicu Maurer, koja je kolektivno žrtva prevare.

Izvršenje naplate duga koji Maurerovi nisu napravili, povereno je javnoj izvršiteljki Mirjani Dimitrijević, koja je u nekoliko navrata imala učešće u iseljenjima o kojima se pisalo. Prvi pokušaj iseljenja 5. januara su solidarno sprečili prijatelji i komšije porodice Maurer, a u odbranu porodice se uključila i aktivistička grupa Krov nad glavom. Sud je već 16. januara uvažio očigledne dokaze o prevari i odredio privremenu meru kojom je iseljenje odloženo do okončanja istrage.

Međutim, opet su na delu "više sile" i opet pod nejasnim okolnostima, sud 29. januara ukida privremenu meru, a na predlog Eurobanke u kojem stoji da banka zbog odlaganja izvršenja trpi veliku materijalnu štetu. Ne uzimajući u obzir da i porodica Maurer trpi štetu, sud odlučuje da ukine privremenu meru, i time izbaci nesrećne ljude na ulicu.

Ovakvo ponašanje suda i Eurobanke nas navodi da pomislimo da su saučesnici možda imali pomoć "iznutra" ili zaštitu nekoga dovoljno moćnog da utiče na rad sudova. Država je izgleda rekla svoje. Umesto da zaštiti poštene građane, zaštitila je prevarante. Porodici ostaje solidarnost prijatelja, komšija, rođaka i aktivista pokreta i grupa koje se bore za drugačije društvo, u kojem ovakve stvari neće biti moguće.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti