izvor: borba.rs

Zajednički uspeh

PET RADNIKA POŠTE VRAĆENI NA POSAO! POBEDA RADNIKA, SINDIKATA, CWI I BORBE

Vesti19.02.2018. 11:15h 11:20h

Priča se ne završava, budući da se pravno nasilje nad suspendovanim aktivistima sindikata i učesnicima protesta nastavlja. Pod izgovorom "potrebe procesa rada" radnicima menjaju lokaciju rada, radno mesto pa čak i organizacionu celinu, tvrde sindikalci.

Pet suspendovanih radnika pošte su vraćeni na posao. Radi se o Zoranu Pavloviću, Radovanu Tešiću, Dejanu Bogovcu, Tinu Antiću i Vladimiru Đokiću. Ovi ljudi su se kao predstavnici radnika i sindikalni borci angažovali u borbi za prava radnika pošte, ali i otvoreno kritikovali poslovanje uprave pošte Srbije, za koje smatraju da će da dovede do propasti ove, za građane i državu, veoma važne institucije.

Beskompromisna borba mnogih poštanskih radnika, pritisci "Samostalnog sindikata poštanskih radnika" i sindikata "Solidarnost", uz pomoć aktivista okupljenih oko portala Borba i međunarodnog angažmana Komiteta za radničku internacionalu CWI su urodili plodom.

Borba se ipak nastavlja

U dopisu koji je Samostalni sindikat poštanskih radnika uputio Miri Glavardanov, aktivistkinji CWI stoji da je Pošta formirala komisiju u čiji sastav su ušli članovi poslovodstva, a koja je utvrdila da su sindikalne aktivnosti navodno nanele štetu pošti u iznosu od 41 milion dinara.

Sindikat dalje tvrdi da se, na žalost, ovde ne zatvara priča o pošti, budući da v.d direktora Mira Petrović, skrivanjem iza Zakona o radu i Kolektivnog ugovora i dalje nastavlja pravno nasilje nad suspendovanim aktivistima sindikata i učesnicima protesta. Pod izgovorom "potrebe procesa rada" menjaju im mesto na kojem rade, samo radno mesto pa čak i organizacionu celinu.

Ipak, kako tvrdi sindikat, postignut je velii napredak a prva pobeda je očigledna, budući da je na početku borbe za prava suspendovanih radnika, 37 radnika bilo suspendovano, a pretio im je i otkaz zbog sindikalnog delovanja.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti