izvor: Cancillería del Ecuador, flickr, foto montaža: Borba

Bore se protiv sankcija SAD

VENECUELA POKRENULA KRIPTOVALUTU! PETRO ZARADIO 735 MILIONA $ ZA JEDAN DAN

Svet21.02.2018. 13:43h 13:45h

Radi se o kriptovaluti koju je pokrenula država, a kojoj vrednost garantuju venecuelanska nafta, gas, zlato i dijamanti. Cilj Venecuele je da zaobiđe finansijsku blokadu koju su toj zemlji nametnule SAD.

Venecuelanski predsednik Nicolas Maduro izjavio je da kriptovaluta koju je pokrenula ta država, po imenu PETRO, od prvog dana pravi fantastične rezultate. Samo prvog dana od emitovanja na tržište, "petro" je zaradi čak 735 miliona USD.

Radi se o kriptovaluti koju je pokrenula država, a kojoj vrednost garantuju venecuelanska nafta, gas, zlato i dijamanti. Cilj Venecuele je, kako se navodi i na zvaničnim stranicama nove kriptovalute, da zaobiđe finansijsku blokadu koju su toj zemlji nametnule SAD.

Maduro je tokom konferencije za novinare hvalio kriptovalutu i istakao kako SAD ne može ništa da učini povodom toga, ali, nije rekao ko su investitori koji su navodno već uložili stotine miliona američkih dolara. Ipak, u ranijim saopštenjima je ukazano na nameru  da Venecuela planira da pronađe početne investitore u Kataru, Turskoj i još nekim bliskoistočnim zemljama, ali i u Evropi.

Ove investicije su rezultat kupovine "petra" pre zvaničnog puštanja u prodaju, a javna kupovina "Petro" kriptovalute počinje idućeg meseca, navode vlasti Venecuele.

Petro je prva kriptovaluta koju je pokrenula jedna država. Maduro ističe da će ona da pomogne u "napretku monetarnog suvereniteta Venecuele". 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti