izvor: Chris Hoare, flickr

Nova intifada?

IZRAEL UVODI POREZ CRKVENIM BIZNISIMA! HAMAS POZVAO NA USTANAK!

Svet26.02.2018. 15:13h 15:14h

Hrišćanska crkva zatvorila crkvu svetog groba. Povod je zakon kojim Izrael oporezuje crkvene biznise, sem imovine koja služi za molitve i učenje o religiji. Crkve duguju 180 miliona dolara poreza, a novi zakon bi omogućio i konfiskaciju zemlje.

Ekstremistički pokret Hamas pozvao je danas na intifadu - pobunu protiv izraela, zato što je Crkva Svetog groba u Jerusalimu zatvorena drugi dan zaredom zbog spora s jerusalimskom opštinom oko poreza.

Hamas je naveo da je Izrael poveo "verski rat protiv Palestinaca i islamskih i hrišćanskih svetih mesta".

U nedelju su crkveni velikodostonici objavili da zatvaraju crkvu do daljnjeg u znak protesta što jerusalimska opština nastoji da oporezuje crkvenu imovinu koja ne služi za molitvu, kao i zbog nacrta zakona koji se razmatra u parlamentu o konfiskaciji crkvene zemlje prodate privatnicima, preneli su izraelski mediji.

Favzi Barhum, portparol Hamasa koji kontroliše pojas Gaze, rekao je da spor izmedju crkvi i izraelskih vlasti ilustruje "opasne posledice odluka predsednika SAD Donalda Trampa i politike njegove administracije", dodavši da su one "usmerene na palestinsku egzistenciju i prava Palestinaca i jačaju rasističku i ekstremističku jevrejsku državu".

"Vreme je da predsednik Tramp i njegova administracija shvate posledice svojih ohrabrenja izraelske politike okupacije i ekskluzivnosti u Jerusalimu", ocenio je generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat.

Tramp je 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela, a prošle nedelje je Vašington najavio da će u maju preseliti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Odgovarajući na ocenu jerusalimskog patrijarha Teofila Trećeg da su najave grada skandalozne, kao i naredbe da se otme crkvena imovina, gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat je rekao da će se oporezivati samo imovina koja služi za biznis.

"Crkva Svetog groba, kao ostala mesta veropispovesti, a koja pripada svim crkvama je izuzeta od poreza, to se ne menja i nastaviće se tako", rekao je Barkat.

Na osnovu sporazuma izmedju crkvi - Grčko-pravoslavne, Rimokatoličke i Jermensko-apostolske - i države, koji je važio decenijama, jerusalimska opština nije mogla da ubira porez od hrišćanskih institucija. Medjutim, nedavno je grad odlučio, pozivajući se na eksperta za medjunarodno pravo, da se može izuzeti samo imovina koja se koristi za" molitve, učenje o religiji i potrebe koje iz toga proističu".

Barkat je rekao da crkve duguju više od 186 miliona dolara poreza na komercijalne operacije. Izraelski poslanici su zbog zatvaranja Crkve Svetog groba odložili na nedelju dana debatu o predlogu zakona koji će omogućiti konfiskaciju crkvene zemlje prodate privatnicima u slučaju da su na toj zemlji podignute kuće.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti