izvor: yandex.com, foto-montaža Borba

Digitalna raskrsnica

JANDEKS ULAZI NA DOMAĆE TRŽIŠTE! ZAŠTO RUSKI PANDAN GUGLU DOLAZI U SRBIJU?

Tech26.02.2018. 20:32h 20:44h

Najveća tehnološka kompanija u Rusiji - Jandeks dolazi u Srbiju. Prema informacijama Jandeks je odabrao da u Srbiji formira razvojni i distribucioni centar.

Ruska informatička kompanija Jandeks zainteresovana je da u Srbiji formira razvojni i distribucioni centar. Jandeks pripada grupi velikih IT kompanija iz Rusije i pandan je "guglu" u toj državi i ruskoj zoni uticaja, gde pokriva tržište od 200 miliona stanovnika.

Obzirom da su mnoge velike kompanije zainteresovane da dobiju poslove projektovanja i izgradnje putne i železničke infrastrukture balkanskih zemalja, a da radna snaga, čak i kada je u ona iz informatičkog sektora, i dalje vredi mnogo manje nego što je to slučaj u većini zemalja Evrope, ne čudi da Jandeks planira da bude prisutan na tržištu Srbije.

Jandeks se bavi uslugama i proizvodnjom, i pored e-mail servisa, gps-glonass aplikacija, saobraćajnih i komunikacionih rešenja, on proizvodi i tehnologiju, uključujući i "pametne" retrovizore, koji obrađuju snimke i izdvajaju sa snimaka horizontalnu i vertikalnu signalizaciju a zatim je smeštaju na digitalne mape koje građani koriste prilikom navigacije u automobilskom saobraćaju.

A gde je zapelo?

Na žalost, i pored pompeznih najavljivanja, i subvencija koje daje (samo stranima firmama na žalost), država ne čini ono što je neophodno kako bi i domaće kompanije, posebno one iz IT sektora, mogle da uposle sve svoje resurse i znanje. 

Naša država bukvalno leži na resursima, poput retkih minerala kao što je litijum, i morala bi da usmeri više energije i da nesebično, u okviru važnog državnog projekta, pomaže startap preduzeća, osmisli modele za "industriju komonsa" u kojoj su kvalifikovani radnici istovremeno i vlasnici, ali i da se i sama angažuje u eksploataciji minerala i proizvodnji elektronske opreme, osnivanjem specijalizovanih javnih preduzeća, koja bi horizontalno i vertikalno mogla da povežu mali privatni IT sektor, čime bi se zaokružio interes svih građana Srbije, a to je da rude i resursi ostanu vlasništo naroda, i da narod od svojeg rada vidi maksimalnu i ličnu ali i društvenu korist.

Ivan Điković / Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti