Izvor: pixabay.com

Pogrešna procena može da vas košta života

Ne sedajte umorni za volan

Hronika28.07.2017. 22:57h 16:16h

U okviru akcije "vozi odmoran" država apluje na vozače dugoprugaše da se odmaraju u toku vožnje

Na autoputevima u Srbiji, od ukupnog broja poginulih lica, oko 45 odsto su strani državljani, pri čemu polovina njih pogine tokom letnje turističke sezone. Iz tog razloga MUP Srbije u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i ambasadom Turske u Beogradu sprovodi akciju "Vozi odmoran".

Značajan broj stradalih putnika na našim putevima dolazi iz Turske, zbog čega je kampanju podržala i turska ambasada koja je u poslednjih nekoliko godina značajan saradnik Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti bezbednosti saobraćaja i smanjenja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posledicama, saopštio je MUP.
Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje da vozač ne sme da upravlja vozilom ako je u tolikoj meri umoran da nije sposoban da bezbedno upravlja vozilom, mada ne postoji norma po kojoj bi moglo da se proceni koliko je vozač umoran.
Zbog toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, sprovodi različite aktivnosti i preventivno deluje na vozače, kroz podizanje svesti o posledicama koje može da izazove umor i o značaju pravljenja češćih pauza tokom vožnje.
Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević ukazala je da ta agencija u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kampanju „Vozi odmoran“ sprovodi već drugu godinu.
Savetnik u ambasadi Turske Anil Kajalar izrazio je uverenje da će akciju uspešno sprovoditi i u budućnosti.
U okviru akcije „ Vozi odmoran“, vozači na graničnom prelazu Horgoš dobili su flajere na više različitih jezika sa apelom za vozače da prave pauze tokom vožnje i da voze odmorni.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti