izvor: pixabay.com

Do kraja iduće decenije značajno će da se promeni način na koji upotrebljavamo mobilne tehnologije

Šta će da zameni pametne telefone?

Tech01.09.2017. 14:01h 14:09h

Iako smo od nestanka pametnog telefona udaljeni najmanje jednu deceniju napuštanje ove platofme će se desiti tiho

Temelj tehnologija koje će da dovedu do izumiranja pametnog telefona je već postavljen. U izlivanju tog temelja radili su Fejsbuk, Majkrosoft, Soni, Ilon Mask, Laki Palmer, a u budućnosti i mnoga mlada startap preduzeća širom sveta.
A kada dođe dan da pametni telefon bude na samrti, stvari će da postanu veoma uvrnute. Uvrnute će da budu i sprave koje će da zamene pametni telefon, ali i način na koji upotrebljavamo tehnologiju.
U bližoj budućnosti, ako ne već i danas, ljudi će da shvate da pametni telefoni nisu više inspirativna i revolucionarna tehnologija. U stvari, oni to nikada i nisu bili.
Pametni telefon je samo umanjeni laptop računar u svojim osnovnim i najšire prihvaćenim funkcijama. Bastard između računara i filozofije palm pilota ili organajzera, pokazao se kao sprava koju su čekali mnogi.
Ali, pametni telefon nije doneo ništa novo. On je samo povezao više uređaja u jedan, s tim da je način na koji upotrebljavamo uređaj ostao isti. Isti je ostao i način interakcije sa svetom, kao izvorom ulazne informacije, bilo da je to tekst, zvuk, crtež, fotografija ili video. Pametni telefon je bio pametan da nas poveže, a svu komunikaciju smo radili mi. Povratna informacija nije bila moguća, a ako je i bilo, bila je štura i nezgrapna.
U naredne dve decenije možemo da očekujemo da su današnji eksperimentalni uređaji postali standard. Virtuelna (Virtual reality) i poboljšana realnost (Augmented reality) biće standard. Nekoliko zvučnih imena već eksperimentiše sa uređajima koji mogu da projektuju sliku direktno u oko korisnika. Mobilni telefon sa ekranom, koji nam stoji u džepu, u tom slučaju postaje nepotreban.


Ali, nije sve u hardveru. Softverske tehnologije su već sad proizvele pametne programe koji mogu da nam asistiraju u obradi podataka koje dobijamo od spoljnog sveta. Eplov Siri, Amazonov Aleksa, Samsungov Biksbi i Majkrosoftova Kortana su najpoznatiji primeri.
Dolazi vreme u kojem pametni uređaj, poput lakih AR naočara, može da nam govori i pruža detaljne informacije šta gledamo, kuda idemo, ko nas zove, ko je od prijatelja u blizini, gde da ručamo, da li u okruženju ima zanimljivih turističkih ili istorijskih tačaka koje nikada nismo posetili i slično. Mogućnosti ima beskonačno, a živi svet će se sve više da se prepliće sa virtuelnim matricama koje nam pruža tehnologija.
Taj pristup otvara mogućnosti koje su danas potpuno nezamislive. Umesto uređaja, ceo sistem može da bude smešten u kontaktno sočivo. Ali, to nije jedini pravac u kojem nauka razmišlja. Već danas istraživači eksperimentišu sa povezivanjem procesora i neurona. Umesto poboljšane realnosti, možda ćemo da doživimo svet u kojem je poboljšan sam čovek. Svet u kojem umesto pametnog telefona, imamo sistem u kojem mi sami, pomoću tehnologije budućnosti, poboljšavamo našu interakciju sa svetom. Poput neposrednih mogućnosti VR i AR tehnologija, i u ovom slučaju, mogućnosti su beskonačne.
Jedno je sigurno. Pametni telefon će da bude samo još jedna etapa u razvoju komunikacionih i računarskih tehnologija. Njegov fosil će da zauzme značajno mesto u muzeju tehnoloških dostignuća. A sam muzej će da bude virtuelni, što mu i priliči.

Izvor: www.businessinsider.com

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti