izvor: Julius Beckmann, flickr

Svetski a naš

SRBIN INDIJANSKI POGLAVICA! Glumac Ivica Zdravković igraće novog Vinetua

Zabava25.09.2017. 13:09h 13:09h

Gojka Mitića, koji je u Nemačkoj igrao slavnog Vinetua zamenio ponovo glumac iz Srbije

Glumca Gojka Mitića, koji je igrao Vinetua, najslavanijeg indijanca u istoriji kinematografije, na filmskom platnu u toj ulozi nasledio je Prokupčanin Ivica Zdravković. Tako je slavnog Mitića, rodjenog 1940. godine, koji je za nemačku kinematografiju snimio 25 igranih filmova i isto toliko televizijskih o Vinetuu, i punih 40 godina bio "srpski brend" u Nemačkoj, igrom slučaja u toj ulozi zamenio je opet Srbin.

"Ispunio mi se dečački san koji sam počeo da sanjam sa osam godina u rodnom Prokuplju. Uloga Vinetua donela mi je filmsku slavu", kaže Ivica Zdravković.

On je naveo da je bio pravi zaljubljenik u vestern filmove i lik neustrašivog indijanca i da je pravu priliku da udje u svet filma dobio kada se njegova porodica devedesetih godina preselila u Nemačku.

"Tada sam tamo završio glumačko-kaskadersku školu i bio na svakom kastingu za kaskadera ili epizodnu ulogu za vestern filmove", rekao je Zdravković.
Sreća mu se osmehnula 2015. godine kada su ga zapazili reditelj Majk Ditrih i Pjer Bric scenarista i urednik magazina "Karl Maj Tref" i poverili mu ulogu Vinetua, slavnog indijanca iz romana Karla Maja.

Vinetu iz Leskovca

Gojko Mitić jerođen 13. juna 1940. u Strojkovcu kod Leskovca. Izrastao je u reditelja, glumca, kaskadera i autora. Živi u Berlinu.
On je najpoznatiji po većem broju vesterna rađenih u NDR u produkciji DEFA studija, glumeći severnoameričke indijance kao heroje, a najpoznatiji je po ulozi indijanskog poglavice Vinetua, ekranizovanog lika iz mnogih avanturističkih vestern romana čuvenog nemačkog pisca Karla Maja. Igrao je u 12 filmova ovog žanra u periodu 1966. do 1984. godine. U pokušaju da se skloni od vesterna, Mitić je pokušavao da se pojavi u drugim žanrovima, na filmu, serijama, televiziji i pozorištu. Poznata je njegova uloga Spartaka u Haleu. Glumio je i u filmovina naučne fantastike.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti