izvor: wikimedia commons

Avanturista

ČUVENI PISAC JE BIO LOPOV! Karl Maj je bio šest godina u zatvoru

Kultura25.09.2017. 13:19h 13:21h

Tokom zatvorske kazne napisao je prvi roman. Nije ni slutio da će umesto kriminalca da postane svetski poznat pisac

Karl Fridrih Maj je bio nemački književnik prema čijim delima su snimljeni su mnogi filmovi i televizijske serije, a bio je uzor i za mnoge stripove.
Karl Maj je napisao 73 romana ukupne debljine dva i po metra. Ukupni tiraž njegovih knjiga prelazi 100 miliona primeraka.

Karl Maj je imao burnu mladost. Rođen u siromašnoj porodici, trudio se da bude dobar đak ali se nestašlucima uvaljivao u probleme. Zbog toga je izbačen iz dve škole, a i kada je odrastao i postao učitelj nije mirovao. Ukrao je sat jednom svom učeniku i zbog toga bio osuđen da šest godina zatvora. U zatvoru je napisao prvi roman. Po izlasku iz zatovora nije mogao da pronađe posao, pa je pokušao da živi od sitnih krađa i prevara.
Kako ni u tome nije bio uspešan, počeo je da piše, i ne samo što je od toga mogao da živi, nego je uspeo da uđe u krug najvećih omladinskih i pisaca avanturističkih romana na svetu.

Prevođene na tridesetak jezika, njegove su knjige objavljivane u rekordnim tiražima, a najpoznatije su „Na dalekom zapadu“, „Lovci na medvede“, „Kroz pustinju“, "Vinetu", „U carstvu srebrnoga lava“, „Blago u srebrnom jezeru“, „U Balkanskim gudurama“.

U Ameriku o kojoj je toliko pisao otišao je tek pred kraj života.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti