izvor: Milan Milan,flickr

ANKSS kritikuje

STRATEGIJA ZA KULTURU UGROŽAVA SLOBODE! Liči na spisak lepih želja

Kultura29.09.2017. 09:25h 09:25h

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije poziva na javno odbacivanje nacrta strategije za razvoj kulture zbog nestručnog i metodološki neutemeljenog pristupa pisanju teksta, fingirane javne rasprave i ugrožavanja sobode i demokratije u oblasti kulture

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS) pozvala je danas na javno odbacivanje nacrta Strategije razvoja kulture Srbije od 2017. do 2027. godine zbog nestručnog i metodološki neutemeljenog pristupa pisanju teksta, fingirane javne rasprave i toga što predložena Strategija ozbiljno ugrožava slobodu i demokratiju u oblasti kulture.

Nacrt ne zadovoljava ni minimum profesionalnog standarda da bi se o njemu moglo diskutovati i da bi se kroz konstruktivni dijalog mogao unapređivati, već se mora odbaciti u celini kao nestručan, paušalan, subjektivan i nekonzistentan, navodi se u saopštenju.

Dokument je u pojedinim segmentima neprimenljiv, Akcioni plan je manjkav u pogledu preciziranja vremenskih okvira i sredstava za aktivnosti, a nedostatak pozitivnog i neophodnog mišljenja Ministarstva finansija i Ministarstva spoljnih poslova za realizaciju nekih od ključnih aktivnosti potvrđuju da je više reč o spisku želja, nego temeljnom strateškom dokumentu.

Ključne kulturne institucije, Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej u Beogradu zatvorene su više od decenije, a umesto definisanja odgovornosti za takvo stanje, pompezno se najavljuje završetak rekonstrukcije samo jednog od ova dva - MSU, kao da je u pitanju otvaranje novog muzeja. Istovremeno, Nacrt Strategije u okviru jedne decenije predviđa otvaranje minimum sedam potpuno novih, među kojima su muzej Nemanjića, fantastike, ukazuju u ANKSS.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević, koji je spreman da stane iza ovakvog Nacrta strategije, kulturom se politički počeo baviti sa pozicije gradskog sekretara, i tada se istakao kao ključni akter bijenalizacije Oktobarskog salona. Sa ministarskog mesta je odgovoran za višestruko smanjivanje fonda za otkup umetničkih dela i savremenu produkciju, kao i za višestruko uvećanje sredstava namenjenih Dvorskom kompleksu.

Asocijacija NKSS poziva i najširu javnost na solidarnost sa novinarima, urednicima i medijskim radnicima koji danas izražavaju svoj protest protiv medijskog mraka u koji zemlja klizi.
Sve ovo znaci su jednog totalitarnog stremljenja vlasti koja pokazuje temeljno nerazumevanje prema kritičkom razmišljanju i u medijima i u umetnosti, navodi se u saopštenju.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti