izvor: wikimedia commons

Banksterski fašizam

AMERIČKI SENAT DAO IMUNITET BANKAMA: Finansijske korporacije ne odgovaraju pred sudovima (VIDEO)

Svet26.10.2017. 14:16h 14:16h

Banditi koji sebe nazivaju senatorima SAD su glasali da banke i finansijske korporacije budu zaštićene od sudova i zakona širokim imunitetom.

Pre dva dana, dok je većina amerikanaca spavala ili išla na počinak, banditi koji sebe nazivaju senatorima SAD su glasali da banke, kreditne kompanije, širok spektar "pozajmljivača" novca, privatni biroi za proveru kreditnih sposobnosti kao i kompanije koje se bave finansijama, budu zaštićene od sudova i zakona širokim imunitetom.

Polovina senatora je glasala za ovaj zakon, a nerešeni odnos snaga je, u korist bankstera, presekao potpredsednik Majk Pens. Zakonodavna grana sada očekuje od predsednika Trampa da potpiše ovaj zakon.

Rezolucija senata je premostila pravilo koje je postavio Biro za zaštitu potrošača finansijskih usluga, a koji je onemogućavao finansijske korporacije da zloupotrebljavaju svoj položaj tako što odbijaju da zaključe ugovor sa klijentom koji pri tom ne pristane da se unapred odrekne prava na tužbu u slučaju da bude oštećen.

Klijenti koji se odreknu zaštite suda mogu da pokušaju da razreše nesuglasice u privatizovanom procesu arbitraže, koji je, naravno, nameštaljka, budući da radi u korist korporacija.

Takođe, do sada je kompanijama koje izdaju kreditne kartice kao i drugim finansijskim korporacijama bilo zabranjeno da teraju svoje mušterije da se odreknu prava na kolektivnu tužbu, koje poznaje američko zakonodavstvo.

Potpredsednik Pens kao i čitav sistem zakonodavne vlasti je zanemario i činjenicu da 50 poslanika koji su glasali protiv, zastupaju 30 miliona građana više od jednakog broja poslanika u taboru koji podržava banke. U ovoj "đavoljoj aritmetici" volja naroda Sjedinjenih Država ne igra nikakvu ulogu, a vlada pokazuje da odavno nije ni demokratska, niti "iz naroda, od naroda i za narod".

Borba
Komentari

Najvažnije vesti