izvor: Madrid Emergency Vehicles, flickr

EU traži istragu

BEZ NEZAVISNE ISTRAGE O NASILJU U KATALONIJI! Španija kategorički protiv

Svet09.10.2017. 12:58h 12:58h

Španija je odbila zahtev Saveta Evrope da se sprovede nezavisna istraga o policijskom nasilju u Kataloniji uoči i tokom referenduma

Španska vlada se protivi zahtevu Saveta Evrope o sprovodjenju nezavisne istrage posle navoda o policijskim "brutalnim akcijama" za vreme referenduma o nezavisnosti španske pokrajine Katalonije, izjavio je danas komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks.

"Referendum je nezakonitim proglasio španski Ustavni sud koji je reagovao na zahtev španskih vlasti da blokira svaku inicijativu o organizovanju glasanja", naveo je španski ministar unutrašnjih poslova Huan Injasio Zoido Alvares kao odgovor zahtevu koji je uputio Muižieks.

Alvares je rekao da su pripadnici španskih snaga bezbednosti "reagovali oprezno, srazmerno i ogovorno" u cilju poštovanja zakona i zaštite gradjanskih sloboda.

Muižnieks je 4. oktobra zatražio od španskih vlasti da sprovedu nezavisnu istragu posle navoda da je "policija brutalno reagovala" tokom referenduma održanog 1. oktobra u cillju "sprečavanja dalje eskalacije tenzija i nasilja" u Kataloniji.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti