izvor: muffinn, flickr

Bregzit

BRITANIJA NAPUŠTA EU ZA 498 DANA. Englezi izlaze 29. marta 2019. u 23 časa

Svet10.11.2017. 11:46h 11:46h

Nećemo toleristi ničije pokušaje da ulaganjem amandmana na zakon pokuša da blokira demokratski izraženu volju Britanaca da napustimo Evropsku uniju izjavila premijerka Tereza Mej

Britanska vlada objavila je danas da će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije biti obavljen 29. marta 2019. u 23 časa po lokalnom vremenu.

Ministar nadležan za Bregzit Dejvid Dejvis izjavio je da će te vremenske odrednice bite uneti u amandman nacrta zakona o istupanju iz Unije, koji se trenutno sastavlja u parlamentu, javljaju britanski mediji.

"Taj amandman jasno ukazuje da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju u 23 sata 29. marta 2019", piše u Dejvisovom saopštneju.
Neki poslanici su ranije izrazili zabrinutost zato što datum Bregzita nije preciziran u zakonu.

"Poslušali smo javnost i parlament i uneli tu promenu da bismo izbegli konfuziju", navodi se u saopštenju.

Federacija nemačkih industrija (BDI) smatra da Evropska unija i Velika Britanija neće uspeti da postignu sveobuhvatni sporazum o budućim ekonomskim odnosima do 29. marta 2019, što je rok za britanski izlazak iz EU, navodi Rojters.

Prema oceni najveće grupacije koja okuplja nemačke industrijalce, veoma je izvesno da će doći do takozvanog "tvrdog" Bregzita.

"Dvema stranama će biti potrebno mnbogo godina da kompletiraju sveobuhvatni sporazum o trgovini i investicijama", kazao je za Rojters upravni direktor BDI Joahim Lang.

Nećemo toleristi ničije pokušaje da ulaganjem amandmana na zakon pokuša da blokira demokratski izraženu volju Britanaca da napustimo Evropsku uniju, kazala je Mej.

Iz Parlamenta je prethodno najavljeno da je podneto više od 300 amandmana na Zakon o bregzitu.

 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti