izvor: Soliven Melindo, flickr

Naftni ratovi

CENE NAFTE I DALJE RASTU! OPEK i dalje ograničava proizvodnju

Svet30.10.2017. 13:43h 13:43h

Saudijski princ Mohamed bin Salman prošle je nedelje podržao ograničenje proizvodnje u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznica.

Cene nafte nastavile su danas rast posle sve više znakova da će naftni kartel OPEK i Rusija nastaviti ograničenja u proizvodnji, dok su isporuke iz Iraka ometene.

Nafta brent u Londonu danas je porasla za 0,2 odsto, na 60,56 dolara po barelu. Poslednji put je toliko vredela početkom oktobra 2015. Sada je duplo skuplja nego početklom prošle godine kada je bila na manje od 29 dolara po barelu.

Saudijski princ Mohamed bin Salman prošle je nedelje podržao ograničenje proizvodnje u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznica, pošto je prethodno to uradio i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Izvoz iz Iraka preko severnog naftovoda ka Turskoj je obustavljen, pošto je zbog lošeg vremena zatvorena luka Džejhan, preneo je Blumberg.

OPEK i neke zemlje van tog kartela prošle godine su se dogovorile da ograniče proizvodnju kako bi poduprle cene nafte. Dogovor je na proleće produžen do sledeće godine, a Saudijska Arabija, najuticajnija u OPEK-u, podržala je produženje dogovora.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti