Miki Maus uzvraća udarac

DIZNI KUPUJE 21. CENTURY FOX ZA 52 MILIJARDE: Konkurencija Netfliksu

Svet20.12.2017. 14:14h 15:02h

Ova kupovina će pomoći Dizniju u nameri da napravi dominantnu striming platformu i ugrozi Netfliks.

Dizni je zvanično saopštio da kupuje mnoge delove čuvene kompanije 21. century fox za 52.4 milijarde dolara u deonicama. U saopštenju stoji da dizni postaje vlasnik paketa imovine u kojem su Foksovi filmski stufiji, NatGeo i FX televizijske mreže, Azijski televizijski operater Star TV. Pored toga, Dizni ulazi u suvlasnički odnos u Sky televiztiji, Endemol grupi i Hulu kao i u mnogim regionalnim sportskim mrežama.

Ukupan posao vredi 66.1 milijardu dolara, a dizni preuzima i dug od 13.7 milijardi, a Dizni je uspeo da kupi foksove deonice u preliminarnoj kupovini tako što je ponudio 1.2 procenta višu cenu po akciji.

Ova kupovina će pomoći Dizniju u nameri da napravi dominantnu striming platformu i ugrozi Netfliks.

Dizni je zaniteresovan za brzu integraciju. Toj tezi u prilog govori i činjenica da će Bob Iger da bude izvršni direktor Diznija, i to na zahtev borda direktora obe kompanije. Iger je i sam otkrio, u izjavi na mreži ABC, koja je takođe u vlasništvu Diznija, da će, u saradnji sa izvršnim direktorom Foksa, Džejmsom Merdokom, Sinom Ruperta Merdoka tesno da sarađuje po svim pitanjima, pa i o onom da li će za njega da se nađe mesto u Dizniju.

U Dizniju kažu da, iako imaju manje sadržaja od Netfliksa, ovom kupovinom, u domenu dizni udružuje Ratove zvezda i Marvel sa foksovim robnim markama Alien, X-Men, Predator, a tu su i Simpsonovi, Family Guy i Dosije X. Ovakva ponuda bi trebalo da ojača Diznijeve napore u takmičenju sa Netfliksom.

Bitka tek predstoji, a po starom dobrom receptu korporativnog kapitalizma, može biti samo jedan.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti