Izvor: pixabay.com

Zemljotres i uragani se obrušili na američki kontinent izazivajući ogromnu materijalnu štetu i odnoseći brojne ljudske živote

Guverner Floride: Bežite inače nećete preživeti

Svet09.09.2017. 09:12h 09:15h

Sada je vreme da se evakuišete", upozorio je guverner Skot narod u okrugu Li na jugozapadu Floride, a prenosi agencija AP.

Policija, vojska i hitne službe su u trci sa vremenom kako bi uspeli da spasu preživele, nakon razornog zemljotresa u Meksiku, koji je za sada odneo 61 život. Istovremeno, uragani Irma, Hose i Katja se kreću ka atlantskoj obali Amerike i Meksika pošto su opustošili atlantska i karipska ostrva i odneli brojne ljudske živote.

Guverner Floride Rik Skot izjavio je da bi svih 20 miliona stanovnika Floride trebalo da bude spremno na evakuaciju, i pozvao građane duž Zalivske obale Floride da se odmah evakuišu, jer se kurs uragana Irma blago pomerio ka zapadu.

"Nećete preživeti ako dođe do udara. Sada je vreme da se evakuišete", izjavio je Skot u Li Kauntiju na jugozapadu Floride, a prenosi agencija AP.

Šef američke Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) Brok Long je ranije danas rekao da američki zvaničnici pripremaju opsežne mere reagovanja na uragan Irma. "Uragan Irma nastavlja da bude pretnja koja će opustošiti Floridu ili neke od južnih država", rekao je Long na pres konferenciji, prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se podiže limit duga, nastavlja finansiranje vlade do 8. decembra i obezbeđuje 15,2 milijarde dolara pomoći za štetu koju je prouzrokovao uragan Harvi, saopštila je Bela kuća.

Jug Meksika je najteže pogođen, a spasioci traže preživele u ruševinama kuća, crkava i škola, razorenih u zemljotresu jačine 8.1 stepeni po Rihteru.
Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto saopštio je da je 45 osoba izgubilo život u Oahaki, 12 u Kijapasu i četvoro u Tabasku - gde je među mrtvima bilo i dvoje dece - međutim, kako kažu državni zvaničnici, mrtvih bi moglo da bude preko 80, piše AFP.

Vlasti se takođe plaše da bi još jedan zemljotres mogao da usledi u naredna 24 sata od prvog udara.
U međuvremenu, Nacionalni centar za uragane SAD saopštio je da bi uragan Katja, koji pogađa istok Meksika, mogao da izazove bujice i klizišta opasna po život, pogotovo u planinskim terenima. Uragan je eskalirao u drugu kategoriju Zemljotres se osetio 800 kilometara od epicentra, u prestonici Meksika - Meksiko Sitiju, gde su mnogi stanovnici bežali iz svojih kuća u pidžamama, nakon što su čuli sirene koje upozoravaju na zemljotres.
Zemljotres se smatra najjačim u poslednjih 100 godina, jači čak i od razornog zemljotresa koji je razorio Meksiko Siti 1985. godine.
Meksiko se nalazi na pet tektonskih ploča, što zemlju čini izuzetno pogodnom za zemljotrese.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti