izvor: pixabay.com

Lični podaci oko 143 miliona amerikanaca ukradeni u hakerskom napadu na kreditnu agenciju Ekvifaks

Hakeri ukrali podatke od kreditne agencije u SAD

Svet08.09.2017. 11:56h 11:57h

Ekvifaks je otkrio hakerski napad 29. jula, ali je tek u četvrtak obavestio svoje klijente, ne objašnjavajući zašto je toliko čekao

Američka kreditna agencija Ekvifaks (Equifax) saopštila je da je bila meta hakerskog napada koji je omogućio pristup ličnim podacima, uključujući brojeve socijalnog osiguranja, oko 143 miliona Amerikanaca.
Kompanija sa sedištem u Atlanti, jedna od tri najveće kreditne agencije u SAD, saopštila je u četvrtak da su "kriminalci" pomoću aplikacije za vebsajt došli do podataka, a da je napad trajao od sredine maja do jula.
Hakeri su imali pristup imenima klijenata agencije, njihovim brojevima socijalnog osiguranja, datumima rodjenja, adresama, a u nekim slučajevima i brojevima vozačkih dozvola. Ti podaci su dovoljni za kradju identiteta. Takodje su ukradeni ;brojevi kreditnih kartica oko 209.000 ljudi.
Ekvifaks je saopštio da hakeri možda imaju i "ograničene lične podatke" o britanskim i kanadskim stanovnicima.
Ekvifaks je otkrio hakerski napad 29. jula, ali je tek u četvrtak obavestio svoje klijente, ne objašnjavajući zašto je toliko čekao.
Kompanija se izvinila klijentima zbog tog "razočaravajućeg dogadjaja".
Tri direktora Ekvifaksa su prodala svoje deonice ukupne vrednosti 1,8 miliona dolara samo nekoliko dana pošto je otkriveno da je agencija bila meta napada.
Ekvifaks je saopštio da direktori "nisu znali da se upad desio u trenutku kada su prodali svoje deonice".
Informacije kreditnih agencija pomažu zajmodavcima da odluče da li da odobre zajmove za kuće, automobile ili kreditne kartice, a ponekad ih koriste i poslodavci pri zapošljavanju novih radnika.
Najveća kradja podataka desila se prilikom hakerskih napada na Jahu (Yahoo), koji su pogodili više od milijardu njegovih korisnika širom sveta, ali tada nisu otkriveni brojevi socijalnog osiguranja, preko kojih se najčešće potvrdjuje identitet u SAD.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti