izvor: PROMichael Seeley, flickr

Nuklearna trka

HIPERSONIČNE RAKETE SU PRETNJA PLANETI! Velike sile govore o miru a pripremaju se za rat

Svet10.10.2017. 11:05h 11:06h

Navedena oružja na kojima se radi su napravljena za izbegavanje odbrambenih protivraketnih sistema

Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina razvijaju hipersonične rakete, piše britanski "Independent", navodeći da ove svetske sile ujedno moraju da vode računa kako ovo oružje ne bi palo u ruke "odmetnutih režima" koji bi mogli da ugroze bezbednost.

Navedena oružja na kojima se radi su "nova vrsta pretnje", jer su napravljena za izbegavanje odbrambenih protivraketnih sistema, te bi države imale manje vremena za odgovor na takav napad, tvrdi se u studiji RAND-a.

Ako se ta tehnologija bude razvijala nekontrolisano, zemlje bi mogle da postave svoje odbrambene sisteme na podešavanja "trenutne odmazde", a time i da povećaju šanse za izbijanje raketnog rata.

"Razvoj hipersoničnih raketa povećao bi šansu strateškog rata. Podstakao bi države da postanu brze na okidaču", tvrdi autor studije Ričard Špajer.
Stručnjaci navode u studiji da svet ima manje od 10 godina da primeni režim ograničavanja naoružavanja.

Pretnja hipersoničnih raketa nije vezana samo za njihovu ekstremnu brzinu već i uz to da se njima može jako precizno upravljati, a to je karakteristika koju ne poseduju tradicionalni balistički projektili.

Rusija, Kina i SAD razvijaju tu tehnologiju, a istraživači RAND-a upozoravaju da se te zemlje moraju saglasiti oko toga da ne prodaju cele sisteme ili veće podstisteme takvog naoružanja drugima.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti