Foto US Army

Iračka vojska napreduje ka Tal Afaru

Irak lomi odbranu islamske države

Svet21.08.2017. 15:46h 15:57h

Posle pada Mosula i napada na Tal Afar očekuje se slom ID u Iraku

Iračke snage napreduju u ofanzivi za oslobadjanje grada Tal Afara, uporišta ekstremističke organizacije Islamska država (ID) zapadno od Mosula, saopštila je danas medjunarodna koalicija okupljena oko SAD.
Portparol koalicije Rajan Dilon rekao je agenciji Asošiejted pres da je iračka vojska povratila oko 250 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom džihadista, mahom istočno od grada.
Dilon je dodao da su iračke snage postigle značajan napredak, ali da još nisu ušle u grad.
"Kada udjemo u urbana područja, kao što smo imali priliku da vidimo u Mosulu i Raki, tamo ćemo videti usporeniji tempo, jer su tamo oni (ID) postavili svoju odbranu", rekao je on.
Iračka vojska, uz podršku SAD, prošlog meseca je oslobodila Mosul, drugi grad po veličini u Iraku, a borbe se trenutno vode za sirijski grad Raku, de fakto prestonicu džihadista.
Premijer Iraka Hajder al Abadi najavio je u nedelju ujutru početak operacije za oslobadjanje Tal Afara.
Tal Afar i okolina su jedan od poslednjih džepova ID na teritoriji Iraka, nakon što je iračka vojska u junu proglasila pobedu nad ID u Mosulu.
Grad udaljen oko 150 kilometara od sirijske granice, nalazi se pored glavnog puta koji je ID koristila za snabdevanje.
Džihadisti su u junu 2014. zauzeli Tal Afar na severu, na pola puta izmedju Mosula i sirijske granice, kao i pogranične zone.
Ujedinjene nacije upozoravaju da da bi operacija u Tal Afaru mogla da izazove humanitarnu krizu, dodajući da su desetine hiljade ljudi već morale da pobegnu iz tog područja zbog vazdušnih udara.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti