izvor: Zastava radničke partije Kurda

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je rano jutros da Izrael podržava osnivanje nezavisne države Kurda

Izrael podržava osnivanje nezavisne države Kurda

Svet13.09.2017. 14:46h 14:46h

Njegovo današnje saopštenje odraz je zvanične politike Izraela uoči mogućeg referenduma o kurdskoj nezavisnosti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je rano jutros da Izrael podržava osnivanje nezavisne države Kurda, preneli su izraelski mediji.
Netanjahu je podršku za nezavisnost Kurda izražavao i ranije. Godine 2004. on je rekao da Kurdi zaslužuju svoju posebnu državu.
Medjutim, njegovo današnje saopštenje odraz je zvanične politike Izraela uoči mogućeg referenduma o kurdskoj nezavisnosti.
I drugi izraelski zvaničnici, uključujući pokojnog predsednika Šimona Peresa i ministra odbrane Avigdora Libermana, su ranije tokodje podržavali nezavisnost Kurda. Pre nekoliko dana je izraelska ministarka pravde Ajelet Šaked ocenila da "Izrael i zemlje Zapada imaju veliki interes u osnivanju države Kurdistan" i da misli da je došlo ;vreme da SAD podrži taj proces.
Pre nekoliko dana je i bivši izraelski zamenik šefa armije general-major Jair Golan na skupu u Vašingtonu izrazio podršku kurdskoj nezavisnosti i rekao da Radnička partija Kurdistana (PKK) u Turskoj nije teroristička organizacija.
"S moje lične tačke gledišta PKK nije teroristička organizacija, tako ja to vidim. Kada pogledate Iran na istoku, kada pogledate nestabilnost u regionu, stabilan i ujedinjen kurdski entitet usred močvare nije loša ideja", rekao je Golan, a njegov govor je privukao veliku pažnju medija u Vašingtonu, Turskoj i Iraku jer je PKK izvela hiljade napada na turske vojnike i civile tokom godina i zbog namere vlade u iračkom Kurdistanu da održi referendum o nezavisnosti ovog meseca.
SAD se tome protive i vrše pritisak na kurdsko rukovodstvo da odustane od plana. Medjutim, Netanjahu je rekao da se Izrael protivi PKK i smatra je terorističkom grupom za razliku od Turske koja podržava terorističku organizaciju Hamas.
"Izrael se protivi terorizmu u celini i podržava legitimne napore kurdskog naroda da postigne svoju sopstvenu državu", rekao je on.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti