izvor: Nina G, flickr

Haos u Španiji

KATALONSKI PARLAMENT PROGLASIO NEZAVISNOST! Španija suspendovala katalonsku skupštinu! (VIDEO)

Svet28.10.2017. 04:18h 09:57h

Parlament katalonije glasao za nezavisnost, suočava se sa merama španske vlade, odlukom Ustavnog suda i pritiskom tužilaštva na političke lidere. Zemlje EU i SAD ne priznaju proglašenu nezavisnost.

Parlament Katalonije proglasio je danas nezavisnost od Španije u istorijskom glasanju posle čega je španski parlament odmah odobrio mere za preuzimanje kontrole nad tom španskom oblašću.

Za odluku u katalonskom parlamentu je glasalo 70 poslanika od 135, dok je 10 bilo protiv, a dva su bila uzdržana. Većina katalonske opozicije napustila je salu pre glasanja.

Hiljade ljudi okupljene ispred katalonskog parlamenta pozdravile su odluku o proglašenju nezavisnosti tog španskog regiona. Na ulicama Barselone hiljade gradjana izašlo je da slavi proglašenje nezavisnosti.

Španija raspustila parlament Katalonije. Izbori 21. decembra

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da aktivira član 155. španskog ustava, raspušta katalonski parlament i saziva prevremene regionalne izbore za 21. decembar, najavljujući mere vlade posle proglašenja nezavisnosti u parlamentu Katalonije. On je takodje smenio katalonskog vodju Karlesa Pućdemona i njegovu vladu, prenosi agencija Frans pres.

Rahoj je ovo izjavio posle hitnog sastanka vlade sazvanog da donese mere nakon katalonskog proglašenja nezavisnosti.

Rahoj je rekao da je ovakvo "bez presedana" nametanje direktne vladavine nad Katalonijom neophodno da bi se "povratila normalnost" u regionu. ; "Ovo su prve mere koje pokrećemo da bismo izbegli da oni koji su do sada bili odgovorni (katalonska vlada) mogu da nastave svoju eskalaciju neposlušnosti", rekao je Rahoj posle sastanka vlade sazvanog pošto je Senat dao zeleno svetlo da se Katalonija stavi pod kontrolu centralnih španskih vlasti.

Senat španskog parlamenta je odmah posle proglašenja nezavisnosti Katalonije ovlastio vladu da primeni ustavne mere i preuzme kontrolu nad vladom u Kataloniji, aktivirajući Član 155 španskog Ustava.

Rahoj je obećao da će izbori biti "slobodni, čisti i legalni" i rekao je da ova situacija "tužna" i da njegova vlada "nikad nije želela da dodje do ovoga", prenosi Bi-Bi-Si.

Špansko tužilaštvo optužilo predsednika Katalonije za pobunu

Špansko državno tužilaštvo će iduće nedelje pokrenuti pravni postupak protiv katalonskog vodje Karlesa Pućdemona za "pobunu", rekao je portparol tužilaštva posle današnjeg usvajanja deklaracije o nezavisnosti u katalonskom parlamentu. 

"Tužilaštvo će iduće nedelje podneti optužbu za pobunu protiv Karlesa Pućdemona", rekao je portparol tužilaštva za Frans pres.

On je rekao da za pobunu može da se dobije do 30 godina zatvora, kao i da bi optužnice mogle da se prošire i na ostatak katalonske vlade i lidere parlamenta.

On je rekao da tužilac razmatra da li bi optužnice trebalo da budu ograničene na katalonsku vladu, koju predvode predsednik Karles Pućdemon i potpredsednik Oriol Žunkeras, ili da uključi i lidere parlamenta i poslanike koji su danas glasali za proglašavanje nezavisnosti.

Ustavni sud Španije o katalonskoj nezavisnosti

Španski Ustavni sud je saopštio da će sudije narednih dana doneti odluku o legalnosti glasanja o nezavisnosti u katalonskom parlamentu.
U saopštenju se navodi da je sud prihvatio žalbu katalonskih unionističkih poslanika.

Rezultat glasanja, u kojem protivnici nezavisnosti nisu učestvovali, bio je 70-10 u korist proglašenja nezavisnosti.

Sud je naveo da katalonska vlada, regionalni parlamentarni zvaničnici i državni tužioci imaju tri dana za podnošenje argumenata.

Španski Ustav iz 1978. navodi da je zemlja "nedeljiva", a Ustavni sud je konstantno donosio odluke protiv svih pokušaja preduzimanja koraka ka secesiji Katalonije.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti