izvor: John Tann, flickr

Krvopije

KOMARCIMA PROTIV KOMARACA! Amerika u biološkom ratu protiv krvopija

Svet09.11.2017. 15:02h 15:05h

U laboratorijama kompanije MoskitoMejt odgajeni su takozvani "ZAP komarci" zaraženi virusom koji čini ženke komaraca sterilnim

Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država, EPA, odobrila je biotehnološkoj kompaniji MoskitoMejt iz Kentakija da u prirodu pusti komarce zaražene bakterijom koja kada se proširi na populaciju komaraca, sprečava da se iz jaja ovih krvopija razviju novi komarci.

U laboratorijama kompanije MoskitoMejt odgajeni su takozvani "ZAP komarci" zaraženi bakterijom Wolbachia, koja napada mnoge insekte ali ne i komarce vrste Aedes aegypti koji prenose zika virus, žutu groznicu i denga virus.

Kada se zaraženi mužjak pari sa zdravom ženkom, jaja koja položi ženka ostaju sterilna, a uz to, zaraženi komarci imaju manje šanse da prenose opake bolesti.

Izvršni direktor kompanije MoskitoMejt je izjavio da je moguće da će kompanija početi da prodaje zaražene komarce u budućnosti. Takođe, važno je napomenuti da mužjaci komarca ne ujedaju, tako da se u životnu sredinu ne puštaju dosadni paraziti.

EPA je dala dozvolu da se ovi komarci pusste 20 država federacije. U aprilu je komanija izvela probu na Floridi, puštajući u prirodu 20 hiljada zaraženih mužjaka.

Laboratorijski proizvedene komarce koriste i druge države, poput Brazila i Kine, kako bi smanjile populaciju tih insekata.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti