izvor: GoToVan, flickr

Ogladneli

MEDVEDI OKUPIRALI RUMUNSKI GRAD! 11 medveda luta ulicama

Svet08.11.2017. 13:34h 13:34h

Jedanaest medveda prošetalo je u potrazi za hranom ulicama Bustenija, gradića u rumunskim Karpatima gde se takve stvari povremeno dešavaju, saopštila je danas žandarmerija.

"Četiri medvedice, od koji su tri bile sa mečićima, juče su prošle gradom i pretraživale smeće nekoliko kuća", rekao je šef gradske žandarmerije Pol Sasu.

Prema njegovim rečima, životinje sve češće silaze u grad, skupljaju ostatke hrane a zatim se vraćaju u obližnju šumu.

"Svake večeri patroliramo i pokušavamo da ih sirenama i pištaljkama držimo na udaljenosti", dodao je Sasu.

U utorak je medvedica s tri mečeta vidjena blizu supermarketa u Brašovu.

Vlasti su u junu zatvorile za posetioce Drakulin zamak u Poenariju pošto je konstatovano da se turisti često susreću sa medvedicom i tri mladunca. Ti susreti se nekada završe i napadima, a više ljudi je završilo u bolnici sa teškim povredama. Pozivajući se na sve veći broj napada i štete koju izazivaju divlje životinje, ministarstvo za životnu sreidnu je u septembru dozvolilo ubijanje ili preseljenje 140 medveda i 97 vukova, uprkos kritikama ekologa.

Prema toj odluci, odluke o ubijanju bi se donosile od slučaja do slučaja i samo za životinje koje su napale ljude, a u lov bi išli profesionalci da ne bi došlo do "trke za trofejima". U Rumuniji živi oko 6.000 braon medveda, što je oko 60 odsto njihove populacije u Evropi, i izmedju 2.500 i 3.000 vukova.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti