izvor: Jeanne Menjoulet, flickr

Pobuna

MILIONI RADNIKA U ŠTRAJKU! Pobuna protiv zakona o radu u Francuskoj

Svet11.10.2017. 11:12h 11:12h

Po prvi put u više decenija svi sindikati javnog sektora su udruženi: "Dižemo pobunu protiv Macronovog zakona o radu, žele da nam otmu socijalnu zaštitu koju smo se izborili još pedesetih godina prošlog veka

Sindikati radnika u javnom sektoru, koji broje više od 5 miliouna članova, organizovali su juče masovni nacionalni štrajk u znak pobune protiv novih reformi francuskog predsednika Emanuela Makrona. 

Zbog velikog štrajka nisu radile škole, bolnice i sistem javnog saobraćaja. Otkazano je, takođe, i oko 30 odsto letova širom Francuske.

Kako prenosi list Le Figaro, ovo je prvi put u zadnjih nekoliko decenija da su se svi sindikati u javnom sektoru ujedinili i zajedno učestvovali u štrajku, a svi oni zajedno imaju oko 20 odsto francuske radne snage.

"Stvar je vrlo jednostavna - dižemo pobunu protiv zakona o radu koje je pripremio Makron", istaknuo je portparol sindikata CGT Pariz, Didije Del Rej. "Ovi zakoni su usmereni protiv radnika, protiv prava za koja smo se borili i izborili pedesetih godina. Od onda su vlasti radile sve što su mogle kako bi uništile socijalnu zaštitu u zakonu o radu", rekao je Didije.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti