izvor: wikimedia commons

Godišnjica tragedije

NA DANAŠNJI DATUM STRADAO GOTOVO CEO TIM MANČESTER JUNAJTEDA

Svet06.02.2018. 14:24h 14:25h

Mančester je pretrpeo nenadoknadiv gubitak. Poginuolo je osam fudbalera, tri člana stručnog štaba, dva prijatelja kluba ali i osam novinara.

Pre 60 godina, 6. februara 1958. godine, u avionskoj nesreći poginulo je 23 putnika, između ostalog i osam igrača fudbalskog kluba "Mančester junajted". Avion je poleteo iz Beograda, a u njemu su se sa utakmice protiv Crvene Zvezde vraćali i engleski fudbaleri. Avion je, zbog dopune rezervoara sleteo na aerodrom u Minhenu, pa se ova nesreća još naziva i "Minhenska tragedija".

Po poletanju sa aerodroma u Minhenu, avion "Airspid ambasador" se skršio prilikom trećeg pokušaja poletanja. Piloti Kenet Rejmend i Džejms Ten su dva puta bezuspešno pokušavali da polete, zbog veće snage u levom motoru. Ne želeći da prenoće u Minhenu, pokušavaju treći put da polete, a zbog bljuzgavice i klizave piste, gube kontrolu nad letelicom, koja probila ogradu aerodroma. Tom prilikom levo krilo otpada a avion udara u kuću. U avionu su bila 44 putnika. Dvadeset putnika je poginulo prilikom udara, a ostali su evakuisani. 

Hari Greg, golman Mančester Junajteda, herojski je pomagao osoblju da izvuče i evakuiše putnike.

Mančester je pretrpeo nenadoknadiv gubitak. Poginuolo je osam fudbalera, tri člana stručnog štaba, dva prijatelja kluba ali i osam novinara.

U avionu su bili i državljani Jugoslavije, Vera Lukić sa ćerkom Vesnom i diplomata Nebojša Tomašević - Bato.

Mančester, koji je do tada nosio crno-belu kombinaciju, dodao je na svoje dresove i crnu boju, u znak trajnog sećanja na najcrnji dan u svojoj klupskoj istoriji.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti