Helikopter UN, foto MONUSCO

Utvrđuje se uzrok

Nemački mirovnjaci nastradali u udesu helikoptera

Svet27.07.2017. 11:54h 17:23h

Misija u Maliju pogubna za pripadnike snaga UN

Dva nemačka mirovnjaka nestala su u Maliju kada se helikopter misije UN srušio u pustinji na severu zemlje, saopštili su zvaničnici UN.

Zvaničnik UN Farhan Hak rekao je da pripadnici misije još utvrđuju detalje pada helikoptera, uključujući njegov uzrok i moguće žrtve. Hak je rekao da mesto pada helikoptera mora da bude obezbeđeno pre nego što mu osoblje pristupi, zbog sukoba s radikalnim džihadistima u toj oblasti. Misija UN u Maliju izgubila je najviše pripadnika od svih aktivnih misija UN.

Nemačka trenutno ima 875 vojnika u misiji UN u Maliju, dok su 134 nemačka vojnika deo misije EU u Maliju. Misija UN radi na stabilizaciji Malija posle francuske intervencije 2013. godine, kojom su džihadisti uklonjeni s vlasti iz gradova na severu zemlje. Ekstremisti su prethodno započeli pobunu i zauzeli delove Malija posle ustanka separatista na severu zemlje 2012. godine, koji je ubrzo doveo do vojnog udara i zbacivanja tadašnjeg predsednika države.

Džihadisti su i posle uklanjanja s vlasti 2013. godine ostali aktivni u regionu i često izvode napade na vojnike Malija i Francuske, kao i na pripadnike UN. Šef mirovne misije UN u Maliju Žan-Pjer Lakroa upozorio je ranije ove godine da je bezbednosna situacija u toj zemlji alarmantna i da ekstremističke grupe Al Kaide izvode sofisticiranije napade.

Borba.rs
Komentari