Microsoft logo, foto Flickr/Mike Mozart

Optužbe na račun američke agencije za bezbednost

NSA kriv za globalnu epidemiju

Svet28.07.2017. 11:04h 14:02h

Majkrosoftov advoakt je izjavio da je američka vlada odgovorna za haos ugrožavanje bezbednosti na Internetu

Majkrosoftov advokat tvrdi da je gomilanje hakerskih alata od strane američke vlade delimično odgovorno za pojavu "WannaCry" rensomvera koji se raširio po celoj planeti.

Bred Smit, vodeci pravnik u Majkrosoftovom timu je istakako da je ovaj opasni softver baziran na kodu koji je Američka NSA (Nacionalna agencija za bezbednost) razvila za svoje potrebe, i tom prilikom ponovo predložio svojevrsnu "digitalnu ženevsku konvenciju", koja bi zahtevala da vlade sveta prijavljuju sigurnosne rupe koje su njihovi timovi otkrili, umesto da ih koriste za svoje potrebe.

Smit je takođe rekao da se nada da će nedavni događaji da promeni način razmišljanja svetskih vlada i da će države da obustave masovan razvoj hakerskih alata.

Da vas podsetimo WannaCry je virus koji pripada kategoriji rensomvera, programa koji šifruju tuđe podatke, a zatim ucenjuju korisnika i traže novac da bi ih dešifrovali. Ono što ga je izdvojilo od sličnih virusa je brzina kojom se širi, zahvaljujući kojoj je ovaj virus poprimio obim globalne epidemije.

 

Microsoft logo, foto Flickr/Mike Mozart

Borba.rs
Komentari