izvor: UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, flickr

Nečista savest

POKUŠAJ SAMOUBISTVA U HAŠKOJ SUDNICI! Hrvatski general Praljak popio otrov na izricanju presude (VIDEO)

Svet29.11.2017. 11:56h 12:21h

Pošto mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, hrvatski general Slobodan Praljak je, kako tvrdi njegov advokat, popio otrov u sudnici tribunala.

Prilikom izricanja presude u predmetu "Prljić i ostali" došlo je do incidenta kada je sudija Karmel Agius pročitao potvrđivanje presude za udruženi zločinački poduhvat i kaznu od 20 godina, Slobodan Praljak je rekao da ne prihvata presudu i zatim je nešto popio iz bočice koju je imao kod sebe. Pošto je advokat Praljaka povikao da se njegov klijent otrovao, izricanje presude je prekinuto.

"Gospodine sudija naš klijent nam je jutros rekao da je popio otrov", rekao je branilac.

Slobodan praljak je diplomirao elektrotehniku. Početkom raspada Jugoslavije, 1991. godine, priključio se dobrovoljno novostvorenim snagama HV. U HV je formirao jedinicu i zauzeo položaje u Sinji. Posle Sarajevskog primirja, stekao je čin general-majora, i radio u ministarstvu odbrane. Od 1993. godine bio je predstavnik hrvatskog ministarstva odbrane u HZ Herceg-Bosni.

Tužilaštvo tribunala u Hagu je podiglo optužnicu protiv njega i još pet hrvatskih oficira zbog ratnih zločina. Optužnica ga tereti za agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu i za Bošnjačko-Hrvatski sukob. Optužen je između ostalog i za ubistva, sekusalne napade, deportacije, nehuman tretman zarobljenika i zatvorenika, uništavanje imovine bez preke vojne potrebe, pljačku javne i privatne imovine, teror nad civilima na osnovu nacionalne i religijske pripadnosti, itd.

Tribunal je danas potvrdio presudu koju je doneo 29. maja 2013. godine, koja osuđuje Praljaka na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti