izvor: wikimedia commons, Spomenik sovjetskim i poljskim vojnicima "Braća po oružju"

Bedno

POLJACI HOĆE DA RUŠE SPOMENIKE CRVENOJ ARMIJI!  

Svet23.10.2017. 18:29h 22:52h

U Poljskoj je 21. oktobra stupio na snagu zakon koji omogućava rušenje spomenika sovjetskim vojnicima.

Izmene i dopune zakona zabranjuju ”propagandu komunizma ili drugih totalitarnih sistema na imenima zgrada, objekata i prostora za javnu upotrebu”. Zakon je u proceduru upućen ranije, a do sredine leta su dokument potvrdila oba doma parlamenta i potpisao  ga je poljski predsednik.

Zakon, između ostalog, predlaže rušenje spomenika sovjetskim vojnicima palim na teritoriji Poljske u borbi protiv nacizma.

Prema proračunima Instituta za nacionalno pamćenje Poljske, zakon će da obuhvati više od 450 spomenika širom zemlje, od toga 230 spomenika vojnicima Crvene armije. Svi spomenici bi trebalo da budu uklonjeni s javnih površina u roku od 12 meseci.

Država će za ovaj ”posao” da izdvoji oko 1,4 miliona dolara.

U borbama za oslobođenje Poljske je poginulo više od 600.000 sovjetskih vojnika, a Nemci su preko te cifre ubili oko 700.000 sovjetskih ratnih zarobljenika.

"S jedne strane mi ne sumnjamo da je Crvena armija oslobodila Poljsku od okupacije nemačkih nacista. To je, naravno, mišljenje koje odgovara istini. Ali, s druge strane, to oslobođenje nije Poljskoj vratilo nezavisnost, nego je započela sovjetska okupacija, vladavina komunističkog režima i teror. Mi ovo razdoblje de facto interpretiramo kao drugu okupaciju”,  rekao je stručnjak s poljskog Instituta nacionalnog pamćenja Daniel Markovski.

Zakon je izuzeo na groblja na kojima su pokopani mrtvi vojnici Crvene armije, što je potvrdio i predstavnik Instituta za nacionalno pamćenje.

Rusija preti sankcijama

Rusija je još u junu mesecu oštro reagovala i upozorila vladu Poljske da će da se suoči sa sankcijama ukoliko bude pokušala da ukloni spomenike koji glorifikuju sovjetsku pobedu u drugom svetskom ratu.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti