izvor: Global Panorama, flickr

Ekonomski gigant

PREDSEDNIK KINE SI ĐINPING:Naša država nije hegemon

Svet18.10.2017. 13:47h 13:48h

Kina nastoji da se pridržava međunarodnog prava i pravde i da se suprotstavlja akcijama u kojima neko nameće svoju volju drugima

Kineski predsednik Si Djinping izjavio je danas u govoru na otvaranju 19. kongresa Komunističke partije Kine (KPK) da razvoj te zemlje "ne predstavlja pretnju ni za jednu zemlju".

"Bez obzira u kojoj se fazi razvoja nalazi, Kina nikada neće biti hegemon", poručio je Si.

Predsednik Kine i KPK je ponovio stav da najmnogoljudnija država na svetu "ostaje odlučna u sprovođenju nezavisne spoljne politike mira" i da "Kina poštuje pravo svih naroda da odaberu svoj lični put razvoja".

"Kina nastoji da se pridržava međunarodnog prava i pravde i da se suprotstavlja akcijama u kojima neko nameće svoju volju drugima ili se meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja", rekao je Si.

On je istakao "protivljenje praksi da jači vrše nasilje nad slabijima".

"Kina će nastaviti da se razvija bez ugrožavanja interesa drugih, ali se isto tako neće odreći ni svojih legitimnih prava i interesa. Niko ne bi trebalo da očekuje da će Kina pristati da pređe preko bilo čega što je u suprotnosti sa njenim interesima", kazao je šef kineske države.

Si je podneo izveštaj u ime članova prethodnog 18. kongresa Centralnog komiteta (CK) KPK u kojem je uputio važne poruke kineskom narodu i govorio o smeru u kojem će Kina ići u narednim decenijama.

Sednici prisustvuje 2.287 delegata iz svih krajeva Kine, koji su izabrani među 89 miliona članova KPK.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti